Puheenaihe

Väestöliiton pomo Ylellä: Hyvinvointi-Suomen arvot eivät kiinnosta nuoria

Väestöliiton Parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen.

Else Kyhälä

Väestöliiton Parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen soimaa Ylen kolumnissa ankarin sanoin nykysuomalaisia, jotka ovat hänen mukaansa vieraantuneet hyvinvointiyhteiskunnan arvoista.

Vaaranen on huolissaan siitä, etteivät nuoret enää tiedä, miten lähimmäisestä pidetään huolta. Hän on huolissaan erityisesti syrjäytyneistä nuorista, joilta puuttuu esikuva vastuunkantajasta muun muassa vanhempien avioerojen vuoksi.

– Eikö tämä tarkoita sitä, että syrjäytymisen tapahtumiseksi joku on hylännyt jonkun, tai jonkun vanhemman voimat eivät ole riittäneet, mutta kukaan muukaan ei ole ottanut putoavasta nuoresta ihmisestä kiinni. Kaveri on jätetty, Vaaranen kirjoittaa.

Vaaranen nostaa esiin yhden asian, jossa hyvinvointiyhteiskunta on mennyt täydellisesti pieleen. Hänen mukaansa yhteiskunta ei korvaa perhettä koulussa tai hoitolaitoksessa.

– Laitos ei korvaa omaisen rakastavaa kättä. Ammattikasvattaja ei korvaa vastuuta kantavaa vanhempaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan arvoiksi Heli Vaaranen nimeää muun muassa kovan työn, ankarat verot ja vastuunottamisen toisista. Arvoissa korostuu myös ajatus siitä, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen ja oikeus terveyteen ja kodin suojaan. Vaarasen mukaan nämä epäitsekkäät arvot perustuvat historiaan. Nykyihminen on hänen mukaansa kuitenkin jo unohtanut, minkä oikeuksien puolesta taisteltiin, kun hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettiin.

– Ja kaiken unohtaneelle on helppoa tarjoilla vaikkapa kulutusyhteiskunnan arvoa: ostamista. En voi kuvitella sumentuneempaa omatuntoa, Vaaranen kirjoittaa Ylen kolumnissa.

Hän pelkää, että hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarit menetetään parissa vuosikymmenessä, koska kulutusyhteiskunta koetaan arvokkaammaksi.

Vaarasen kolumnista on keskusteltu vilkkaasti.

Toimittaja-koomikko Jukka Lindström kritisoi Vaarasta virheellisestä päättelystä. Kyselyiden mukaan nuoret ikäpolvet ovat vahvasti halukkaita säilyttämään hyvinvointivaltion, Lindström muistuttaa Twitterissä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Syrjäytyminen uhkaa sivistysyhteiskuntaa – "Korkea koulutus tekee ihmisestä tuottavamman"11.7.2017 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat