Paikalliset

Hylätyt veneet halutaan pois rannoilta – "Toimialueemme ulkopuolella oleviin veneisiin meillä ei ole lupa puuttua"

KAUPUNKI   Kevät tulee ja lumen alta paljastuu erilaisia asioita.

Tällainenkin veneen raato löytyy Voisalmensaaren rannoilta. Pohjoinen alueraati toivoo, että kevään aikana romut saadaan kerättyä pois rannoilta.

Pia Haakana

Pohjoinen alueraati teki viikolla kaupungille pyynnön Voisalmen rannoille jätettyjen veneiden poistamiseksi. Alueraadin mukaan Voisalmensaaren sekä osittain myös Kivisalmen rannoilla on lukemattomia luvattomilla paikoilla olevia veneitä ja ne pilaavat alueen luontoa.

Alueraati sanoo olleensa useamman kerran yhteydessä satamalaitokseen asiasta. Satamalaitosta on alueraadin mukaan pyydetty tyhjentämään rannat romuveneistä ilman tulosta.

Alueraadin tavoitteena on kirjelmän mukaan saada veneet pois nykyisiltä paikoilta vielä kevään aikana, kuitenkin toukokuun loppuun mennessä.

SatamajohtajaHannu Lappalainen oli saanut pohjoisen alueraadin kirjelmän ja hän oli keskiviikkona laatimassa vastinetta siihen.

Lappalaisen mukaan kirjelmän sisältö on varmasti totta, mutta siinä esitetyt vaatimukset on suunnattu väärään kohteeseen.

Voisalmi, kuten ei myöskään Kivisalmi kuulu Lappalaisen mukaan satamalaitoksen toimialueeseen. Lappalainen kertoo, että satamalaitoksen hoitamia pienvenesatamia on kaikkiaan 22. Venepaikkoja niissä on kaikkiaan lähes 3 000.

– Me hoidamme satama-alueet, emme mitään muuta. Kesällä meillä on henkilö, joka tarkastaa kaksi kertaa kesän aikana eri paikat ja jos luvattomilla paikoilla on veneitä, ne laputetaan.

Lappalaisen mukaan luvattomalla paikalla olevan laputetun veneen omistajalle varataan riittävä aika reagoida asiaan.

– Veneen omistajalle annetaan mahdollisuus ilmoittautua ja maksaa venepaikasta. Jos omistaja ei ilmoittaudu, eikä vie venettään pois, me viemme sen pois. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta saada omistajaa selville, kun pienet veneet eivät ole rekisteröityjä.

Siirrettävät veneet aiheuttavat työtä ja kustannuksia. Lappalainen kertoo, että esimerkiksi viime vuonna satamalaitos siirsi luvattomilta paikoilta 15 venettä. Ne hävitetään, jos omistajaa ei löydetä.

– Siirtämisestä aiheutuu turhaa työtä ja kustannuksia. Meillä on epäilys, että suuri osa noista poistettavista veneistä on anastettuja ja sitten hylättyjä. Pakko meidän kuitenkin on pitää omat paikat puhtaana

– Toimialueemme ulkopuolella oleviin veneisiin meillä ei ole lupa puuttua, Lappalainen korostaa.

Kaupungin tontti-insinööri Esko Kivistö sanoo suoraan, että Itä-Suomessa on kummallinen tapa heittää romut metsään. Länsi-Suomessa on paljon siistimpää, Kivistö jatkaa ja lupaa kaupungin tekevän tarkastuksia rannoille.

– Kyllä me käymme katsomassa tilanteen. Kaikkea ei kuitenkaan voi viedä kaatopaikalle. Romun osalta tilanne on helppo, mutta käyttökelpoisen omaisuuden osalta vaikeampi. Ja mitä olen katsonut kuvia, mukana on myös käyttökelpoisia veneitä.

Kivistön mukaan tarkastuksessa luvattomilla paikoilla olevat veneet laputetaan ja kuten satamalaitoksen alueella, omistajalle annetaan aikaa korjata vene pois ja siirtää se luvalliselle paikalle.

– Jos omistaja ei toimi, me kuljetamme veneen pois. Sen jälkeen omistaja saa veneen itselleen, jos maksaa siirtokustannukset.

Veneiden säilyttäminen ei ole mahdollista luvattomilla paikoilla. Siksi kaupungilla on Kivistön mukaan oikeus siirtää vene pois.

– Toisaalta on huomattava, että kaikki rannoilla olevat veneet eivät ole väärässä paikassa. Kiinteistöillä on olemassa venevalkamaoikeuksia. Ne saattavat olla hyvin vanhoja, mutta eivät ne oikeudet mihinkään häviä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi