Paikalliset

Katupöly riivaa tänä vuonna ennätysmäisesti Lappeenrantaa – Heikkoa ilmanlaatua odotettavissa myös jatkossa

Viime keväänä katujen putsaus aloitettiin Lappeenrannassa 20. maaliskuuta, tänä keväänä päästiin aloittamaan vasta 9. huhtikuuta. Kuvituskuva.

Mari-Anna Rossi

Katupölyongelmat ovat Lappeenrannassa pahimmillaan. Ilmanlaatua ovat heikentäneet etenkin katupöly ja selluteollisuuden huoltoseikkien aiheuttamat päästöt.

Erittäin huonoa ilmanlaatua on esiintynyt Joutsenon keskustassa, jossa on mitattu korkeita hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia sekä haisevia rikkiyhdisteitä. Lappeenrannan keskustassa katupöly on heikentänyt ilmanlaadun ajoittain huonoksi. Pulpilla ilmanlaatu on ollut välttävää haisevista rikkiyhdisteistä johtuen. Tirilässä tyydyttävään ilmanlaatuun on vaikuttanut niin ikään haisevat rikkiyhdisteet. Lauritsalassa ilmanlaatu on ollut toistaiseksi hyvä.

Ilmanlaadun heikentymistä on odotettavissa jatkossakin

Ympäristötoimi muistuttaa, että ilmanlaatutilanne voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden ja katujen kostumisen ja kuivumisen mukaisesti.

– Sääolosuhteista ja selluteollisuuden huoltoseisakeista johtuen ilmanlaadun heikentymistä on odotettavissa jatkossakin, huomauttaa ympäristötarkastaja Sara Piutunen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Katupölyongelmat ovat pahimmillaan keväisin kuivalla ilmalla, kun tuuli ja liikennevirrat nostavat kaduille kerääntynyttä pölyä hengitysilmaan. Tänä keväänä katupölytilanne on Lappeenrannassa erityisen hankala, sillä kadut ovat kuivuneet äkillisesti, eikä raikastavaa sadetta ole juuri saatu.

Katupölystä joudutaan kärsimään niin kauan, kunnes kadut on saatu putsattua. Tiemestari Ulla Kiiverin mukaan putsaamisessa kestää ainakin neljä viikkoa.

– Sään armoilla ollaan, sillä katuja päästään putsaamaan kunnolla vasta yöpakkasten loputtua. Maanantaina putsaus aloitettiin pääkaduista ja vilkkaimmin liikennöidyistä kaduista. Sen jälkeen siirrytään tonttikaduille, Kiiveri selvittää.

Lappeenrannan keskustan, Sammonlahden, Lauritsalan ja Joutsenon keskustan alueella pölyä on pyritty torjumaan kalsiumkloridiliuoksella.

– Sillä saadaan sidottua pölyä jonkin verran, kun katuja ei päästä yöpakkasten takia vielä kunnolla putsaamaan. Kalsiumkloridiliuos on merkittävästi vähentänyt pölyämistä, ja tulokset näkyvät ilmanlaadun mittauksissa. Liuosta käytetään Lappeenrannassa niin pitkää kuin tarve vaatii, Kiiveri kertoo.

Kiiverin mukaan kalsiumkloridiliuoksesta ei ole haittaa ihmisille tai ympäristölle.

Selluteollisuuden huoltoseisokkien yhteydessä aiheutuvat päästöt heikentävät niin ikään ilmanlaatua. Joutsenon selluteollisuuden vuosihuoltoseisokki on ollut käynnissä tämän viikon ja tänä viikonloppuna alkaa myös Lappeenrannan laitoksen kaksi viikkoa kestävä huoltoseisokki.

Katupöly

Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekkaa.

Katupöly voi aiheuttaa erityisesti herkille väestöryhmille kuten hengitys- ja sydänsairaille sekä pikkulapsille oireita.

Katupöly aiheuttaa muun muassa silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää.

Hengitysliitto suosittaa, että hengityssairauksia sairastavat tai katupölylle muuten herkistyneet ihmiset käyttävät hengityssuojaimia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi