Paikalliset

Maan suurin harmonikka-tapahtuma valtaa Etelä-Karjalan – "Tapahtuma on hyvä mahdollisuus nähdä, mihin kaikkeen harmonikka taipuu"

Karjalan Harmonikkaorkesterin Matti Ovaskainen, Pasi Suikkanen ja Topi Hartikainen ovat järjestäneet harmonikansoiton suurtapahtumaa Imatralle jo lähes kaksi vuotta.

Mari-Anna Rossi

Harmonikkaorkestereiden SM-kilpailut tuovat mukanaan satoja ihmisiä Imatralle ympäri Suomea. Kilpailijoita on mukana noin kaksisataa, ja yleisöä odotetaan salin täydeltä. Pääsylippurannekkeen ostava yleisö pääsee liikkumaan päivän aikana vapaasti sisään ja ulos, joten koko päivää katsomossa ei tarvitse istua.

SM-kilpailut on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1979 asti. Nyt tapahtuma on ensimmäistä kertaa Imatralla.

Karjalan Harmonikkaorkesteri ry on järjestänyt harmonikan suurtapahtumaa Imatralle yhteistyössä Suomen Harmonikkaliiton kanssa lähes kaksi vuotta.

– Voitimme toissavuonna Turussa tanssimusiikkisarjan, ja tulimme toiseksi yleisessä sarjassa. Sitä kautta saimme kisat järjestettäväksi Imatralle, ja aloitimmekin järjestelyt saman tien, kertoo Karjalan Harmonikkaorkesterin johtaja Pasi Suikkanen.

Kokopäiväisessä tapahtumassa kuullaan musiikkia laidasta laitaan. Suomen mestaruudesta kilpaillaan orkesterisarjoissa, yhtyesarjoissa, tanssimusiikkisarjassa sekä pop/jazz-sarjassa, jossa harmonikkasovituksia saatetaan kuulla vaikkapa pop- ja hevimusiikkikappaleista.

Yhtyeissä on mukana laaja kirjo erilaisia soittimia, ja joissakin myös laulusolisteja. Kilpailussa on mukana jopa 23 henkinen kokoonpano, joten näyttävyyttäkin on luvassa.

– Tapahtuma on hyvä mahdollisuus nähdä, mihin kaikkeen harmonikka taipuu. Nykyisin harmonikalla soitetaan niin paljon muutakin kuin Metsäkukkia. Hyvä esimerkki rajoja rikkovasta haitaritaiteilijasta on Kimmo Pohjonen, toteaa järjestelyissä mukana oleva Virve Niiranen Kulttuuripalvelu Kaikusta.

Suikkasen mukaan haitarimusiikki elää ja voi hyvin, sillä yhä useammat nuoret ovat innostuneet haitarinsoitosta ja nuorille on tarjolla hyvää koulutusta haitarimusiikin saralla.

Nuoria on ilmoittautunut runsaasti myös Imatran SM-kilpailuihin. Nuorin kilpaileva hanuristi on syntynyt vuonna 2012.

Harmonikkaorkestereiden SM-kisat

Sarjat: harmonikkaorkesterit, nuorten harmonikkaorkesterit (2002 syntyneet ja nuoremmat), harmonikkayhtyeet, nuorten harmonikkayhtyeet, tanssimusiikkisarja sekä pop/jazz -sarja.

Harmonikkaorkesterisarjan orkesterissa tulee olla vähintään kahdeksan harmonikkaa.

Harmonikkayhtyesarjan yhtyeessä tulee olla 3–7 soittajaa, joista yli puolet, kuitenkin vähintään kolme on harmonikkoja.

Tanssimusiikkisarjan ja Pop/jazzsarjan kokoonpanoissa on oltava vähintään 8 soittajaa, josta yli puolet on harmonikkoja.

Tanssimusiikkisarjassa soitetaan enintään 15 minuutin ohjelmisto, jossa soitetaan vähintään kolme erilaista tanssirytmiä (esim. valssi, tango, polkka, samba)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat