Paikalliset

Kari Kinnarilla takana 35 lyhyttä vuotta

Tomi Kallio / Teatteri Imatra

Teatteri Imatran näyttelijä Kari Kinnari vietti äskettäin 35-vuotistaiteilijajuhlaa. Hän vastaanotti Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultaisen ansiomerkin, joka myönnetään ansiokkaasta toiminnasta näyttämötaiteen hyväksi ja tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä näyttämötaiteen alalla.

– Hyvältä tuntuu. Näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon. Osan asioista muistan, osa on unohtunut.

Päällimmäisenä Kinnarin mielessä on ajan nopea kuluminen taaksepäin katsottuna.

– Niin kutsuttuun tavoite-eläkeikään on viitisen vuotta, ja sinne tuntuu olevan todella pitkä aika. 35 vuotta sen sijaan on mennyt yhdessä hujauksessa, Kinnari naurahtaa.

– Haluan kiittää perhettäni tuesta kaikkina näinä vuosina.

Kinnarin näyttelijänura alkoi Riihimäeltä. Mies muistelee, että matkassa oli mukana myös hyvää tuuria.

– Asuin tuolloin Ruotsissa, mutta jotenkin satuin kuulemaan Riihimäen teatterissa olevasta vapaasta paikasta. Meitä oli muistaakseni 14 hakijaa nuoren miesnäyttelijän paikalle, ja minä sain sen. Tuolloin uutta väkeä kiinnitettiin teattereihin paljon enemmän kuin vaikkapa 90-luvulla.

Ensimmäiset vuodet ammattinäyttelijänä olivat raskaampia kuin arki nykyisin.

– Silloin täytyi koko ajan oppia paljon uutta, kun oli niin uransa alussa. Tahti oli kova, ja oli paine onnistua ja saada yleisöä.

Tällä hetkellä Kinnari tähdittää Teatteri Imatran Maailman ympäri 80 päivässä -esitystä. Produktio on ollut mieleinen.

– Parasta on se, että olen saanut itse osallistua taistelukohtausten koreografioiden tekoon. Ne ovat paljolti minun käsialaani, vaikka se ei mistään papereista käy ilmi. Kiitos tästä ohjaaja Sami Sivoselle, että hän on suostunut ehdotuksiini, näyttelijä nauraa.

Esityksiä on jäljellä pääsiäisen jälkeen vielä kolmisen viikkoa.

– Toivon, että mahdollisiman moni tulisi vielä katsomaan esitystä. Mielestäni se on jopa parempi kuin osasin ennakkoon odottaa. Palautekin on ollut todella hyvää. Tämä on todellinen hyvän mielen näytelmä, joka sopii koko perheelle.

Vaikka eläkeikään ei ole enää mahdottomasti aikaa, Kinnari tuskin luopuu näyttelemisestä ennakkoon määrättynä päivänä.

– Eläkeikään mennessä kehittelen varmaankin uuden monologin. Se voisi olla outo, taiteellinen ja kieli poskessa tehty. Hienoa taidetta 80-luvun performanssihenkeen.

Yhden hengen esitys on Kinnarin mielestä paras tapa jäähdytellä.

– Ei tarvitse olla sidottuna teatterin aikatauluihin, mutta jos joku pyytää esiintymään, niin olen varmasti käytettävissä. En kuitenkaan aio tyrkyttää itseäni mihinkään.

Eläkepäivilleen Kinnari kaavailee pitkälti samanlaista elämää kuin nytkin.

– Urheilua ja ajanviettoa rakkaan perheeni kanssa, mutta työtä rauhallisempaan tahtiin. Tulevaisuutta voi aina suunnitella, mutta sitä ei koskaan tiedä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat