Paikalliset

Saimaan SETAn toiminta vakaalla pohjalla – Jäsenmäärä tasaisessa kasvussa

Saimaan SETAn puheenjohtaja Tommi Kiukas kertoo, että yhdistyksen toiminta jatkuu pitkälti entisellä mallillaan. Jäsenille järjestetään muun muassa ulkoiluretkiä ja piknikkejä sekä pikkujoulujuhlat. Saimaan SETA perustettiin vuonna 2011 ja jo tuolloin oli ajatus, että toiminnasta tulee pysyvää.

Tuija Horttanainen

Seksuaalista tasavertaisuutta edistävän Saimaan SETAn puheenjohtaja Tommi Kiukas on tyytyväinen.

Yhdistyksen toiminta on vakaata, ja jäsenmäärä on saatu tasaiseen kasvuun.

– Viime vuoden lopulla jäsenmäärä oli noin 30, tällä hetkellä se on noin 35. Toivomme ihmisten lähtevän rohkeasti mukaan jäseniksi ja kannattamaan meitä. Myös yritykset ja yhteisöt voivat osallistua, Kiukas vinkkaa.

– Jäsenmaksu on tarkoituksella pidetty alhaisena, ettei raha estäisi kenenkään liittymistä mukaan. Jäsenmaksua kerätään sen verran, että toiminnan kulut saadaan katettua.

Yhdistyksen toiminta tarkoittaa tällä hetkellä muun muassa kuukausittain järjestettäviä kahvila- ja baaritapaamisia.

Huhtikuun museoperjantaina suunnataan porukalla tutustumaan Etelä-Karjalan museoon.

– Kevätkauden kahvilatapaamiset pidetään kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona, ja paikkana on Ravintola Avot Sie. Baaritapaamiset taas ovat kuukauden kolmantena lauantaina Hemingway’sissä.

Tauolla ollut nuorten ryhmä jatkuu, kun ryhmälle löytyi uusi vetäjä aiemman muutettua pois.

– Nuorten ryhmä on tärkeä, ja on hienoa, että se pääsee jatkumaan. Nuorten ryhmä toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan nuorisotyön ja Monarin kanssa.

Koulut voivat pyytää Saimaan SETAa puhumaan oppilaille. Yhdistys ei ole kouluvierailuja juuri markkinoinut, vaan aloitetta odotetaan ennemmin oppilaitosten puolelta.

– Viime keväänä tuli yksi pyyntö, johon reagoimme valitettavan hitaasti, ja mahdollisuus meni ohi. Jos pyyntöjä nyt tulee, lupaamme reagoida nopeammin.

Millainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema sitten Etelä-Karjalassa tällä hetkellä on? Tommi Kiukkaan mielestä kenenkään ei tarvitse pelätä.

– Ainakin minä uskallan olla oma itseni. Kyllä täällä voi kulkea käsi kädessä kaupungilla samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa tai lähteä yöelämään.

– Toki paljon on myös niitä, jotka eivät uskalla olla sitä, mitä ovat. Meille tulee säännöllisesti puheluita, joissa soittajat kyselevät nimettömänä toiminnastamme.

Imatralle on tulossa sukupuolineutraaleja vessoja, ja Kiukkaan mielestä Lappeenranta voisi seurata esimerkkiä.

– Olisi hyvä, että esimerkiksi invavessat olisivat sukupuolineutraaleja. Kaikkia wc-tiloja ei tarvitse suinkaan muuttaa. Tiedän erään transihmisen, joka on saanut pitkiä katseita osakseen niin naisten kuin miestenkin wc-tiloissa. Heidän kannaltaan tämä olisi erityisen tärkeää, ettei aina tarvitsisi tuntea olevansa ”väärällä” puolella.

Saimaan SETA

Saimaan SETA ry on Etelä-Karjalassa toimiva valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Yhdistys kokoaa ja jakaa tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta, auttaa ja tukee edellä mainittuja ihmisiä ja puuttuu heihin kohdistuvaan syrjintään.

Yhdistyksen alla toimii myös Sateenkaareva Nuortenryhmä Lpr, joka on suunnattu alle 25–vuotiaille HLBTI–nuorille.

Lähde: Saimaan SETA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat