Paikalliset

"Täytyisi tapahtua jotain arvaamatonta, jotta ongelmia ilmaantuisi" – Pakkaset eivät hyydyttäneet energian kulkua Lappeenrannassa

Kovat pakkaset näkyvät vain vähän sähkönkulutuksessa. Suurimmat vaikutukset kovilla pakkasilla on kaukolämmön tarpeessa, kun talot tarvitsevat enemmän lämmitystä.

Riitta Ketola

Suomi on ollut viimeisimpien viikkojen aikana Siperiasta vyöryneen kylmän ilmamassan kourissa. Ilmatieteen laitoksen Lepolassa sijaitsevalla säähavaintopisteellä pakkanen laski alimmillaan 22,9 asteeseen helmi-maaliskuun vaihteessa.

Lappeenrannan Energian mukaan kasvua sähkönkulutuksessa oli tämän vuoden helmikuussa noin 3,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Kulutuksen kasvu voi johtua pakkasista, mutta on paljon muitakin vaikuttavia asioita, Lappeenrannan Energian energiakaupan johtaja Marko Pollari kertoo.

Sähkönkulutusta enemmän kovat pakkaset vaikuttavat Pollarin mukaan kaukolämmön tarpeeseen. Kaukolämpöä kului vuoden takaiseen verrattuna 18 prosenttia enemmän.

Kaukolämmöllä lämmitetään taloja ja kun lämmitykseen kuluu enemmän energiaa kovilla pakkasilla, myös kulutus nousee enemmän kuin sähkössä.

Kovista pakkasista huolimatta energian saanti on turvattu Lappeenrannassa.

– Meillä on hyvä tilanne. Täytyisi tapahtua jotain arvaamatonta, jotta ongelmia ilmaantuisi. Yksi iso vikaantuminen lämpölaitoksissa kestetään, kuten myös putkirikko.

Pääosan kantakaupungin kaukolämmöstä tuottaa Kaukaan Voiman biovoimalaitos.

Kaukolämmön kulutushuippujen aikana käytössä on erillisiä maakaasu- ja kevyt polttoöljykäyttöisiä lämpökeskuksia.

Kylmä ilma on vaikuttanut sähkönkulutukseen myös valtakunnalliseti.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkönkulutuksen tuntimittauksen talven ennätykseen keskiviikkona 28. helmikuuta kello 9-10, jolloin kulutus oli 14 062 megawattia.

Kulutuksen kasvaessa myös sähkön hinta nousee. Sähkön hinta oli ylimmillään myös samaisena päivänä, jolloin hinta oli 249,97 euroa megawattitunnilta. Esimerkiksi torstaina 8. maaliskuuta pakkasten jo laskettua sähkön hinta oli 42,4 euroa megawattitunnilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi