Puheenaihe

Presidentti Niinistö vetosi pitämään huolta häviäjistä – "Ihmisten rinnalla pitää seisoa myös hädän hetkellä"

Sauli Niinistö.

Johanna Erjonsalo

Tasavallan presidentiksi sunnuntaina valittu Sauli Niinistö korosti virkaanastujaispuheessaan kansan yhtenäisyyttä, keskinäistä luottamusta ja toisista välittämisen teemoja. 

Erityisesti Niinistö otti esille heidät, jotka eivät ole yhteiskunnassa voittajia. Hän korosti, että Suomen presidentin pitää olla koko maan ja koko kansan presidentti. 

– Lainasin tällä samalla paikalla kuusi vuotta sitten erään ystäväni sanoja, joiden mukaan 'presidentti ei voi solahtaa siihen elämänpiiriin, jossa tapaa vain voittajia. Eivät voittajat niinkään presidenttiä tarvitse. Presidentin pitää osata seisoa ihmisen rinnalla myös hädän ja häviön hetkellä', Niinistö sanoi puhuessaan eduskunnassa torstaina.

Suomalaisia presidentti kehotti pitämään kiinni eheydestä ja vakaudesta, mikä onnistuu luottamalla toinen toisiin.

Hän nosti jälleen esille sen, että etenkin moni nuori jää hyvinvoinnista paitsi.

– Viisainkaan päättäjä ei pysty yksin ymmärtämään saatikka ratkaisemaan ongelmia. Siksi nuorten osalta tarvitsemme myös vinkkejä ja neuvoja juuri heiltä itseltään. Toiveeni on: Puhukaa, kertokaa. Me kuuntelemme ja meidän on toimittava.

Samalla tavoin Niinistö otti esille yksinäisyyden.

– Yksinäisyys on vakavana pidetyn kansan vakava kansantauti. Se seuraa monia, kaiken ikäisiä niin nuoria kuin vanhempia. Jokainen on tässäkin tekijä: Pieni ele voi olla huomattavasti kokoaan suurempi – Ikääntyneemmän ihmisen tervehtiminen kauppamatkalla tai nuoren pyytäminen mukaan pihapeleihin. Ei ole niin pientä tekoa, että se kannattaisi jättää tekemättä. Ei ole niin kaunista sanaa, että se kannattaisi jättää sanomatta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Niinistö totesi, että viimeiset kuusi vuotta maailmalla on eletty myrskyisää aikaa, mutta Suomen turvallisuuden tärkeimmät pilarit eivät ole horjuneet.

Niinistä korosti etenkin Suomen kansallisen turvallisuuspilarin tärkeyttä.

– Sen vahvana lukkona on uskottava oma puolustus. Turvallisuutemme ei kuitenkaan tukeudu vain aseiden varaan. Tarvitaan myös syvää kansallista eheyttä, tahtoa ja valmiutta.

Kansainvälisten kriisien ratkaisussa Niinistö korosti sekä YK:n että EU:n asemaa, joita on hänen mukaansa kyettävä vahvistamaan. 

– Tarvitsemme unionin, joka on myös turvallisuusyhteisö, joka puhuu yhteisellä äänellä ja saa äänensä kuuluviin. Suomi on tässäkin työssä tekijä, ei tarkkailija.

Lisäksi Niinistö otti esille suorien kontaktien tien.

– Lännen ja idän vuoropuhelu on välttämätöntä. Eikä länsi tarkoita vain Yhdysvaltoja tai Natoa vaan myös EU:ta, eikä itä yksin Venäjää vaan myös Kiinaa. Dialogin ylläpitäminen on ensiaskel siihen, että rauhaa voidaan rakentaa.

Niinistö toisti huolensa myös ilmastonmuutoksesta.

– Ilmastonmuutoksen torjunta on lähivuosien tärkein asia. Niin vain on, ettei ihminen kestä maapallon menetystä. On kai ajateltu, että onhan tuolla ylhäällä ilmakehässä tilaa – paljon pitääkin olla kun kymmeniä miljardeja tonneja hiilidioksidia sinne vuosittain päätyy. Ahdasta on jo nyt, ja se tuntuu, presidentti sanoi. 

Niinistö esiintyi myös yleisölle ja tarkasti armeijan ylipäällikkönä kunniakomppanian Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat