Lappeenrantalaislähtöinen Martti Manninen esittää Jari Sillanpäätä – "Poikkeuksellinen hahmo, joka on ollut pinnalla koko uransa"

Lappeenrantalaislähtöinen näyttelijä Martti Manninen esittää ensi kesänä nuorta Jari Sillanpäätä.

Petri J. Kangas

TEATTERI   Lappeenrannasta lähtöisin oleva Martti Manninen kehuu saaneensa hyvät eväät kotikaupungistaan.

Lappeenrantalaislähtöinen näyttelijä Martti Manninen nousee ensi kesänä lavalle Jari Sillanpäänä. Valkeakosken kesäteatteri esittää Jari Sillanpään elämästä kertovan musikaalin Rakkaudella merkitty.

”Sillanpää on ollut koko uransa ajan jollain tavalla pinnalla.

Lavalla nähdään samaan aikaan kaksi Jaria: nuorempi, Mannisen esittämä Jari sekä vanhempi, Jari Aholan esittämä Sillanpää.

Mannisen esittämä Jari on uransa alkupuolella ja elää kultavuosiaan. Vanhempi Jari kommentoi vierestä tämän valintoja. Jossain vaiheessa roolit kääntyvät päälaelleen ja nuorempi pääsee kommentoimaan vanhempaa ja muistuttamaan, että muistatkos mitä silloin sanoit.

– Makea dramaturginen ajatus, Manninen kommentoi.

– Totta kai kerronta on hyvinkin kronologista, mutta teatterin keinoilla voi tuoda niin paljon lisää. Miksi vain näyttää, kun voi lisätä eri tasoja.

Sillanpään tuotanto on Manniselle hyvin tuttu.

– Meillä kuunneltiin paljon radiota, kun olin lapsi, joten tuotanto on tullut tutuksi. Sillanpää on siitä poikkeuksellinen hahmo, että hän on ollut koko uransa ajan jollain tavalla pinnalla, Manninen kertoo.

Lappeenrannasta Manninen kertoo saaneensa hyvät eväät elämään. Peruskoulussa hän kävi musiikkiluokkaa ja opiskeli sen lisäksi musiikkiopistolla soittiminaan muun muassa harmonikka ja piano. Manninen oli myös aktiivinen harrastaja nuorisoteatterissa, joka vielä silloin tunnettiin nimellä Peränurkka.

– Yhtenä päivänä nuorisoteatterin ohjaaja sanoi, että mikset hakisi opiskelemaan teatteria.

Sen jälkeen ei Mannisen sanojen mukaan enää ollut paluuta.

– Myöhemmin olen huomannut, että on ollut poikkeuksellinen etu, että on saanut niin hyvässä ympäristössä harrastaa. Se on auttanut hirveästi, Manninen iloitsee.

– Harrastin paljon myös urheilua. Lappeenranta oli juuri oikean kokoinen kaupunki. Pääsi harrastamaan lähes mitä tahansa, mutta sai harrastaa rauhassa.

Vahva musiikkitausta on myös ohjannut Mannista tekemään erityisesti musikaaleja.

– Suomalainen musiikkiteatteri on lähellä sydäntä. Kun laulaminen on erikoistaito ja tekee niitä töitä, huomaa saavansa sellaisia rooleja, Manninen kertoo.

Manninen työskentelee tällä hetkellä Tampereen teatterissa. Kiinnitettynä näyttelijänä pääsee tekemään myös paljon muuta kuin musikaaleja.

– Ihana välillä tehdä hyvin kirjoitettua draamaa ja komediaa. Väliin muutama musikaali, niin se on kiva.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

AutonOsat24.Fi