Lappeenrannassa asuva 15-vuotias Jing Cheng: Kiinassa katsotaan itsenäisyyspäivänä armeijan paraatia

Jing Cheng kertoo, että hänen kotimaassaan Kiinassa itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluu armeijan paraatin katsominen televisiosta.

Heikki Kemppainen

Mohamad Darwich.

Heikki Kemppainen

Itsenäisyyspäivä Etelä-Karjalassa iltaa vietetään television Linnan juhlien äärellä. Lappeenrannassa asuvat kertovat, millaisia itsenäisyyspäiviä muualla on.

Suomalaisilla ja eteläkarjalaisilla on tutut perinteet itsenäisyyspäivän vietossa: liput nousevat salkoon, kynttilät palavat ikkunalla ja ilta vietetään Linnan juhlia televisiosta katsellen.

Myös muissa maissa on perinteitä, joita noudatetaan kunkin maan itsenäisyyspäivänä.

Lappeenrannassa asuva 15-vuotias Jing Cheng kertoo, että hänen kotimaassaan Kiinassa vietetään itsenäisyyspäivää 1. lokakuuta. Jing käy koulua Lappeenrannan Kesämäenrinteellä yhdeksännellä luokalla. Opetus tapahtuu englanniksi.

– Itsenäisyyspäivänä Kiinassa saa koulusta vapaata. Televisiosta tulee armeijan paraati, jota melkein jokainen katsoo, hän kertoo.

Jingin mukaan Kiinassa itsenäisyyspäivän yhteyteen tulee usein kolmesta viiteen vapaapäivää, joten moni matkustaa lomalle itsenäisyyspäivänä.

– Tosin nykyään moni pysyy kotona sen vuoksi, että itsenäisyyspäivänä on isoja ruuhkia eikä matkustamista suositella.

Jing on kotoisin Etelä-Kiinasta ja on muuttanut perheensä kanssa Suomeen. Tällä hetkellä hän on tet-harjoittelussa Etelä-Karjalan liitossa.

Suomen itsenäisyyspäivänä Jing ei seuraa Linnan juhlia, sillä hänen kotonaan ei ole lainkaan televisiota. Perhe ei voi nimittäin seurata suomenkielisiä ohjelmia, sillä suomen kieli ei ole vielä hallinnassa.

Kiinan suurlähetystö on järjestänyt Suomessa asuville kiinalaisille vastaanoton Kiinan itsenäisyyspäivänä, mutta tapahtuma järjestetään Helsingissä. Lappeenrannassa asuu opiskelijat mukaan lukien noin 50 kiinalaista.

SyyrialaissyntyiselleMohamad Darwichille itsenäisyyspäivään liittyy aivan erityinen muisto: hän tuli Suomeen juuri itsenäisyyspäivänä vuonna 1991.

– Oli lunta ja paljon kynttilöitä, hän muistelee tuota päivää. Darwich on nykyään Atma Traden yrittäjä, omistaja ja toimitusjohtaja.

Syyriassa itsenäisyyspäivää vietetään huhtikuussa, mutta Darwichin mukaan se on lähinnä armeijan ja valtion juhla, ei ihmisten oma-aloitteinen juhla.

– Tavalliset ihmiset eivät itse juhli, hän kertoo. He saavat tosin vapaapäivän töistä ja koulusta.

Nykyään, jolloin Syyriassa on sotatila ja hallinto horjuu, syyrialaiset eivät juuri itsenäisyyspäivästä iloitse.

Darwich kertoo, että täällä Suomessa itsenäisyyspäivä tuntuu huomattavasti juhlallisemmalta ja erittäin tärkeältä ihmisille.

Suomen itsenäisyyspäivää Darwich juhlii Lappeenrannassa mieluusti katselemalla televisiosta Tuntematonta sotilasta.

Lappeenrannan kaupungin markkinointi-, matkailu- ja asiakaspalvelupäälliköllä Mirka Rahmanilla on kokemusta ainakin kolmen maan itsenäisyysjuhlista. Hän on asunut Bangladeshissa ja Yhdysvalloissa.

Bangladesh sai itsenäisyyden vasta vuonna 1971. Bangladesh viettää voiton päivää 16. joulukuuta.

– Silloin lähdetään ulos ja ihmiset kokoontuvat yhteen. Sotaveteraaneja kunnioitetaan ansiomerkeillä ja heitä muistetaan eri tilaisuuksissa, Rahman kertoo. Hänen miehensä isä oli myös vapaustaistelija. Toinen tärkeä päivä on maailmanlaajuisestikin tunnettu äidinkielen päivä, joka on lähtöisin nimenomaan Bagladeshista.

Yhdysvalloissa itsenäisyyttä juhlitaan 4. heinäkuuta. Itsenäisyyspäivälle ovat tyypillisiä valtava ilotulitus ja paraatit.

Rahman on itsekin ollut Dallasissa paraatin lavalla Suomen kansallispuvussa, jonka hänen isoäitinsä oli tehnyt.

Rahmanin mielestä Suomessa itsenäisyyspäivän juhlinta on liian arvokasta.

– Itsenäisyyspäivä voisi vapautua. Enemmän voisi olla yhdessä juhlimista eikä vain katsottaisi jäykkänä televisiosta muiden kättelyä.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi