8-luokkalaiset: "Jos Suomi ei olisi itsenäinen, ei olisi varmastikaan ilmaista koulutusta"

Kosken koulun 8b-lukkalaiset Samu-Veikka Sivonen, Oskari Kosonen, Aatu Hävä ja Jarkko Korhonen pohtivat, millaista Suomessa on asua ja mitä he kotimaassaan arvostavat.

Mari-Anna Rossi

SUOMI   Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Siinä kysymys, joka saa sodan

Suomi on kaunis maa. Siitä ovat samaa mieltä niin nuoret kuin vanhemmatkin. Neljää vuodenaikaa arvostetaan, samoin omaa kieltä sekä kulttuuria perinteineen ja tapoineen. Tärkeää nuorille on myös ilmainen koulutus, tasa-arvo, turvallisuuden tunne, sananvapaus sekä ihmisoikeudet.

Kosken koulun kahdeksasluokkalaiset imatralaisnuoret, Oskari Kosonen, Aatu Hälvä, Samu-Veikka Sivonen ja Jarkko Korhonen menevät vakavaksi, kun kysyn heiltä, mitä itsenäisyys heille merkitsee. Aloitetaan helpommalla, miltä tuntuu olla suomalainen?

– Hyvältä. Suomi on paras kansalaisuus. Täällä ei ole sotia, ja lääketiede ja koulutus ovat edistyneitä, Kosonen miettii.

Hälvä kehuu Suomea hienoksi maaksi.

– Täällä on vuodenajat. Vaikka ovatkin nykyään sitä, että sataa sekä kesällä että talvella. Mutta kuitenkin. Ja meillä on hieno, erilainen kieli, josta voi olla ylpeä.

– Suomi on rauhallinen maa asua, ja täällä on hyvä, puhdas ilma, jatkaa Sivonen.

Mitä sitten kahdeksasluokkalaiset Suomessa arvostavat?

– Vesistöjä ainakin. Niitä on paljon ja ne ovat puhtaita, pohtii Korhonen.

– Minä arvostan maisemia, rauhallisuutta sekä urheilu- ja harrastusmahdollisuuksia, Kosonen sanoo.

Millaista sitten Suomessa on asua ja elää?

– No, voisin sanoa tähän kaikki positiiviset adjektiivit, Hälvä tuumaa.

– Suurin osa ihmisistä on onnellisia Suomessa. En tiedä mistä se johtuu, mutta olen kuullut, että jonkun tilaston mukaan niin on. Palkat ovat ainakin Suomessa kohtalaisen isot, vaikka elintarvikkeet ovat kyllä monesti kalliimpia kuin muualla, hän jatkaa.

Kysytäänpä sitten uudestaan: Mitä itsenäisyys merkitsee?

– Turvallisuutta ja vapautta päättää omista asioistamme. Jos Suomi ei olisi itsenäinen, ei olisi varmastikaan ilmaista koulutusta, Sivonen päättelee.

– Eikä olisi omaa kieltä. Eikä Suomi olisi voittanut 1995 jääkiekon MM-kisoissa kultaa, Hälvä naurahtaa.

20-vuotiaan ruokolahtelaisen Katri Sikiön mielestä itsenäisyys takaa muun muassa perus- ja ihmisoikeuksia, kuten sananvapautta, oppivelvollisuutta ja tasa-arvoa.

– Itsenäisyys merkitsee minulle myös turvallisuutta ja omia suomalaisia tapoja ja perinteitä, kuten vaikka saunomista. Arvoista etenkin työmoraali on sellainen, mitä suomalaisissa arvostan.

Sikiön mukaan suomalaisena oleminen tuo turvaa ja takaa sen, että kaikki on hyvin.

– Ja parasta Suomessa ovat etenkin kauniit maisemat.

Mari-Anna Rossi

 

 

AutonOsat24.Fi