Veeti on lähes täydellinen kissa – "Faneja on ympäri maailmaa"

Veeti-siperiankissalla on faneja ympäri maailmaa. Jaana ja Börje Sivén ei ole kaupan, vaikka sitä on yritetty ostaa Venäjälle tukulla rahaa.

Anne Kanerva

Lumikissa Nopsajalan palkintokokoelma on vaikuttava.

Anne Kanerva

Veetin hyvähermoisuus on tullut ilmi lukuisilla näyttelymatkoilla. Jaana ja Börje Sivén ajoivat Haagin-matkalla 4¿000 kilometriä.

Anne Kanerva

Oma kissa on omistajansa mielestä yleensä ihanin kaikista.

Nelivuotias Veeti-siperiankissa on sitä myös kissanäyttelyjen tuomareiden mielestä.

Veeti, viralliselta nimeltään Lumikissa Nopsajalka, sai äskettäin Maailman voittaja -tunnustuksen puolipitkäkasvakissojen aikuisten urosten sarjassa Haagissa. Samassa sarjassa voitosta kisaili noin 700 kissaa.

Veetin omistajille Jaana ja Börje Sivénille voitto tuli täytenä yllätyksenä. Siitäkin huolimatta, että pennusta saakka näyttelyitä kiertänyt kissa on saanut aiemminkin mainetta ja mammonaa. Viimeisin voitto oli tuli Skandinavian voittaja -näyttelystä keväällä.

– Veetillä on faneja ympäri maailmaa. Äskettäin nainen Etelä-Koreasta lähetti piirtämänsä taulun. Haagin näyttelyssä juttusille tuli ranskalainen kissaharrastaja, joka halusi nähdä Veetin livenä, pariskunta kertoo.

Veeti on Lumikissa-kissalan jälkeläisiä. Tuomarit ovat luonnehtineet sitä lähes täydelliseksi kissaksi. Vihreissä, mantelinmuotoisissa silmissä on lumoava katse. Päänmuoto vastaa rotumääritelmää. Luonne on rohkea, itsevarma ja kärsivällinen.

– Ja Haagin-kisoissa turkkikin oli parhaimmillaan, suorastaan täydellinen, tuusulalainen Jaana Sivén sanoo.

Pariskunnan omakotitalossa asuu kaikkiaan 12 uroskissaa. Muutaman tyttökissan kotipaikka on heidän tuttavien luona.

Toisinaan nuoret urokset hakevat paikkaansa laumassa.

– Silloin otamme aikalisän ja osa lähtee ulkoaitaukseen. Veetillä on laumassa erityinen asema. Se ei ota kenenkään kanssa yhteen, vaan liikkuu oman mielensä mukaan.

– Näyttelymatkoilla Veeti käy luontevasti aloilleen tuntien ajamisen jälkeen. Hotellissa se nostaa hännän pystyyn ja on heti kuin kotonaan, Börje Sivén kuvailee.

Kisamenestys on lisännyt Veetin kiinnostavuutta suvunjatkajana. Asia ei ole Sivéneille toistaiseksi ajankohtaista.

– Muutama vuosi sitten saimme Venäjältä tuhansien eurojen tarjouksen Veetistä. Se ei ole kaupan, vaan jatkaa elämäänsä Jokelassa, Sivénit sanovat napakasti.

Kaiken saavuttanut Veeti ei jää eläkkeelle, vaan kiertää edelleen näyttelyissä lauman muiden kissojen kanssa. Se nauttii tilanteista ja ottaa kameran edessä poseerausasennon.

Seuraavan kerran Veeti eli Lumikissan Nopsajalka asettuu näyttelytuomareiden eteen tänä viikonloppuna Helsingissä Messukeskuksessa 11.–12.11. kansainvälisessä kissanäyttelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Anne Kanerva kuva
Anne Kanerva

 

 

AutonOsat24.Fi