400-500 henkilöä kirjoitti onnittelut Lappeenrannan jättipitkään korttiin – "Toivottavasti presidentti lukee sen"

Kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapää kirjoittaa myös onnittelut.

Heikki Kemppainen

Suomi100 Lappeenrannasta on lähtenyt erikoinen onnittelukortti tasavallan presidentille.

Lappeenrannasta on lähtenyt tällä viikolla erikoinen ”Suomi 100 vuotta”-onnittelukortti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Kauppakeskus Gallerian tiloissa oli viime viikonloppuna 50 metriä pitkä korttipaperi, johon asiakkailla oli mahdollista kirjoittaa onnittelut tasavallan presidentille. Tällä viikolla kortti oli tarkoitus kääriä rullalle ja lähettää Helsinkiin. Kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapään mukaan kortti on mahdollisesti Suomen pisin.

– Oletamme, että se on Suomen pisin.

– Toivottavasti presidentti lukee sen, Mustapää kertoo.

Kortissa on arviolta 400-500 henkilön, lapsista aikuisiin, kirjoittamat onnittelut. Ensin tarkoituksena oli tehdä 100 metriä pitkä kortti, jolloin jokainen metri olisi kuvannut yhtä itsenäisyyden vuotta, mutta se olisi vaatinut isomman tilan kuin mitä oli Gallerian alakerrassa oleva tyhjä liiketila. Paperin lahjoitti UPM Lappeenranta.

Idea lähti Galleria lelukaupan työntekijältä runsas kuukausi sitten. Kenellä tahansa oli mahdollisuus kirjoittaa onnittelut.

– Venäläiset laittoivat myös terveisiä innoissaan. Toisaalta he olivat ideasta ehkä vähän hämmentyneitä ja huvittuneita, että kortti menee todellakin suoraan presidentille.

Onnittelujen joukkoon on mahtunut myös hävyttömyyksiä, mutta ne leikattiin pois ennen kuin kortti lähti presidentille. Jotkut halusivat lähettää myös vauvaonnitteluja presidenttiparille.

– Tervehdykset ovat myös läpileikkaus Lappeenrannan asukkaista. Joukossa on suomalaisia, venäläisiä, sakslaisia. Se kuvastaa meidän kansakuntaamme, Mustapää kertoo.

Hänen mukaansa idea toimi hyvin ja herätti myös keskustelua paperin äärellä Suomi 100-teemasta.

– Tämä oli uusi erilainen tempaus.

Galleria täytti viime viikonloppuna 10 vuotta, minkä kunniaksi kauppakeskus tarjoili 4 metriä pitkän kakun asiakkaille. Se meni yhdessä tunnissa ja 10 minuutissa.

Mustapää näkee, että IsoKristiinan laajennuksesta on ollut hyötyä myös viereiselle Gallerialle.

– Jos jommassa kummassa tapahtuu, ne ruokkivat toisiaan.

Galleriassa kävijämäärät ovat tänä vuonna hieman vähentyneet, mutta myynti on noussut. Venäläisiä on tullut jälleen lisää, mutta he ovat harkitsevaisempia ostosten tekijöitä kuin ennen.

Hänen näkemyksensä mukaan Lappeenrannassa on tällä hetkellä vähän ylitarjontaa tyhjistä liiketiloista. Galleriassa tyhjillään ovat tällä hetkellä entiset Seppälän ja kenkäkaupan tilat.

–  2013-14 huippuvuodet ovat ohi. En osaa sanoa, ylletäänkö niihin enää koskaan, Mustapää miettii.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi