Vainajan tuhkauksen suosio kasvaa Lappeenrannassa – Tuhkia on viety Lapin tuntureille ja Jäämerelle

Toimitusjohtaja Matti Tolvanen arvioi, että Lappeenrannassa jopa 40 prosenttia vainajista tuhkataan. Imatralla osuus on vielä huomattavasti suurempi.

Heikki Kemppainen

Hautaamiset Imatralaisista vainajista tuhkataan jopa yli 70 prosenttia.

Vainajien tuhkaaminen on lisääntynyt Imatralla voimakkaasti viime vuosina. Imatran seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollo kertoo, että nykyään jopa yli 70 prosenttia imatralaisista vainajista tuhkataan.

– Imatralaiset ovat ottaneet krematorion omakseen.

Suosituin tapa Imatralla haudata tuhkattu vainaja ovat Tainionkosken hautausmaan vanhat sukuhaudat, joihin haudataan uurnassa noin 60 prosenttia tuhkatuista vainajista. Toiseksi eniten vainajia haudataan uurnapuistoon.

Noin viisi prosenttia haudataan muualle kuin hautausmaalle, Ylähollo kertoo. Lukuina tämä tarkoittaa vuodessa noin 40-50 vainajaa.

Muualle haudattavista vainajista suurin osa saa lepopaikan kotipihasta tai kesämökin pihasta. Näihin ei tarvita lupaa.

Ylähollon mukaan innokas Lapin kävijä on joskus halunnut tuhkansa Lapin tuntureille. Kalamies on voinut haluta, että hänen tuhkansa sirotellaan Saimaaseen tai Vuokseen. Tällöin tarvitaan erillinen lupa. Tuhkien sirotteluun Saimaaseen luvan voi pyytää kalastuskunnalta, osuuskunnalta tai vesistön haltijalta, jotka ovat Ylähollon mukaan poikkeuksetta myöntäneet luvan. Usein paikka, jonne tuhkat sirotellaan, on ollut vainajan toiveiden mukainen.

Ylähollo muistuttaa, että tuhka on täysin puhdasta eikä aiheuta ongelmia vesistölle.

Vuokseen tai muualle kaupungin vesialueelle tuhkien sirotteluun luvan myöntää Imatran kaupunki. Tällaisia tapauksia on vain muutama vuodessa. Luvan hakijoille annetaan kaupungin karttaliite, josta näkyy, minne tuhkat voi sirotella. Myös Fortum myöntää vesialueilleen lupia.

Imatran krematorioon tuodaan vainajia tuhkattavaksi myös monilta muilta paikkakunnilta, joissa ei ole krematoriota. Imatralla tuhkattavista vainajista yli 40 prosenttia on Lappeenrannasta.

Vuosina 2003-2004 Imatralla tuhkattiin yhteensä noin 300 vainajaa. Nykyään luku on yli 900 per vuosi.

Vainajien tuhkakset ovat lisääntyneet myös Lappeenrannassa.

Toimitusjohtaja Matti Tolvanen Hautaustoimisto ja kukkakauppa Tolvanen Oy:sta Lappeenrannasta arvioi, että noin 40 prosenttia vainajista tuhkataan Lappeenrannassa. Hänen mukaansa kymmenen vuotta sitten tuhkattavien vainajien osuus oli noin 20 prosenttia.

– Viiden vuoden kuluttua puolet tai enemmänkin tuhkataan, hän ennakoi.

Hän uskoo, että tuhkauksen lisääntymiseen on useita tekijöitä. Hautapaikoista ei löydy aina tilaa. Nykyään saattoväet ovat pienentyneet, minkä vuoksi tuhkaaminen on helpompi ratkaisu.

Erikoisin tapaus, jonka hän muistaa, on ollut lappeenrantalaisen vainajan tuhkien vieminen Jäämerelle.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi