Sote-alan opiskelijoiden varausjärjestelmästä on tullut kompastuskivi – Kaatuilu ja hitaus ongelmana

Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden opiskelijajärjestö LaKOSTE:n puheenjohtaja Atte Jääskeläinen moittii harjoittelupaikkojen varausjärjestelmää. Paikat saavat ne, joiden selaimessa järjestelmä sattuu oikealla hetkellä toimimaan.

Riina Haapala

KOULUTUS   Sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkojen varausjärjestelmä saa kritiikkiä osakseen.

Sote-alan opiskelijoiden harjoittelupaikkojen uuden varausjärjestelmän käyttöönotto on kompastellut. Harjoittelupaikkojen haku avautui maanantaina kaikille Suomen sote-alan opiskelijoille samalla kellonlyömällä.

– Se on aina ollut kompastuskivi, toteaa Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden opiskelijajärjestö LaKOSTE:n puheenjohtaja Atte Jääskeläinen.

Uuden järjestelmän toimintaperiaate on hyvin samankaltainen kuin vanhan. Myös ongelmat: hitaus ja kaatuilu ovat samat. Ensihoitoa opiskeleva Jääskeläinen kertoo, että järjestelmän hidastumisen huomaa jo hetkeä ennen kuin varsinainen haku aukeaa.

– Kaikki takovat F5:ttä ja yrittävät saada paikkoja varattua ja rukoilevat, ettei järjestelmä kaadu, Jääskeläinen kuvailee.

Harjoittelupaikkojen hakujärjestelmän toimittaja Jobiilin mukaan sivusto ei missään vaiheessa kaatunut, mutta paikkojen varaaminen oli hidasta. Tiistaina aamuyöllä osa harjoittelupaikkavarauksista katosi. Jobiili tiedotti torstaina, että ongelman syy on löytynyt ja sitä korjataan parhaillaan.

Ongelma on, että opiskelijat ovat päässeet tekemään useita varauksia päällekkäisille ajanjaksoille ja joihinkin paikkoihin on ilmoittautunut useampi opiskelija, kuin työnantaja on sallinut. Jobiilin mukaan päällekkäiset varaukset poistetaan. Myös paikoista, joihin on hakeutunut liian moni opiskelijat, ylimääräiset hakijat karsitaan aikajärjestyksessä.

Sote-alalla harjoittelupaikkoja on vain rajallinen määrä. Myös harjoittelut on suunnattu: esimerkiksi tehoharjoittelussa harjoittelu pitää suorittaa teho-osastolla tai tehovalvonnassa.

– Niitä paikkoja ei tietysti voi lisätä, mutta joku porrastus pitäisi olla, Jääskeläinen sanoo.

–  ei ole ehkä se inhimillisin tapa.

Harjoittelupaikkojen varaus aukeaa siten, että ensin opiskelijat hakevat oman alueensa harjoittelupaikkoja. Myöhemmin avautuu haku, jossa opiskelijat voivat hakea muiden alueiden paikkoja.

– Alueet eivät voi kisata keskenään, joten miksei porrasteta sitä niin, että alueet hakisivat omalla vuorollaan eri kellonaikoihin.

Oppilaitoksilla ja opiskelijoilla on tiedossa jo ennakkoon harjoittelupaikkojen rajallisuus. Jääskeläinen kertoo, että hän on opiskelemaan tullessaan allekirjoittanut paperin, jossa hyväksyy sen, ettei harjoittelupaikkaa saa aina omalta alueelta eli Etelä-Karjalasta.

Jääskeläisen mielestä harjoittelupaikkojen varausjärjestelmän ajatus on hyvä, mutta nykyinen toteutustapa on epäinhimillinen. Hän ehdottaa, että paikat voisi arpoa hakijoiden kesken.

– Tällöin arvonta olisi hallittu eikä selaimen päivittymisnopeuden kisa. Etteivät ihmiset joutuisi ottamaan vapaata töistä tai olemaan pois luennolta ja takomaan nappia, että kuka paikan saa.

– Ne onnekkaat, joilla se toimii, saa harkkapaikat.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

AutonOsat24.Fi