Ruokahävikki erittäin pientä Lappeenrannan kouluissa – "Nykyajan nuoret ovat hyvin vastuullisia"

Ruoista vähiten maistuvat erilaiset kasvispohjaiset keitot ja kastikkeet ala-asteikäisille. Yläasteella ja lukioissa kasvisruoka on jo suositumpaa.

Arkistokuva/ Päivi Tuovinen

Ruoka Saimaan tukipalveluiden ruokapalvelujohtaja kehuu nuorten vastuullisuutta.

Lappeenrannan kouluissa ruokahävikin määrä on hyvällä mallilla.

– Hävikkimäärä on 10 kilon molemmin puolin riippuen koulun koosta. Tämä kilomäärä on mielestäni todella pientä, kertoo Saimaan tukipalveluiden ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Tätä noin 10 kilon lautashävikin määrää ei pystytä hyödyntämään millään tavalla, vaan ne menevät suoraan biojätteeseen.

Särmälä kiittää biojätteisiin menevän määrän pienuudesta kasvatushenkilökuntaa, joka valistaa oppilaita ruokailusta.

– Hävikin määräänhän vaikuttaa se, kuinka koulujen henkilökunta suhtautuu asiaan. Toki myös lapset ja nuoret osaavat arvioida hyvin määrän, jonka haluavat syödä. Nykyajan nuoret ovat hyvin vastuullisia.

Kouluihin menevä ruokamäärä lasketaan oppilasmäärän ja ravitsemussuositusten mukaan siten, että jokaisen oppilaan on mahdollista saada katettua suosituksissa ilmoitetut määrät koululounaastaan.

– Meillä on käytössä kuuden viikon kiertävä ruokalista, jota myös hienosäädämme, mikäli tarvetta ilmenee. Ruoan menekki ei ole tietenkään vakio, vaan syöntimäärät vaihtelevat ruokailukerrasta riippuen.

Mikäli ylimääräistä ruokaa jää kouluruokailusta sitä tarjoillaan vaihtoehtona myös seuraavana päivänä.

– Kun keittiössä huomataan, että lähes kaikki ovat käyneet syömässä, niin täydet jäljellä olevat vuoat jäähdytetään seuraavaa päivää silmällä pitäen.

Linjastoille päätyneitä ruokia ei ole mahdollista jäähdyttää, vaikka niistä jäisikin yli ruokaa. Tällöin henkilökunnalla on mahdollista ostaa tarjottua ruokaa mukaansa.

– Koulun henkilökunta ja oma henkilökuntamme voivat ostaa jäljelle jäänyttä ruokaa halvalla. Imatralla ruokaa menee puolestaan järjestöille, jotka jakavat ruokaa sitten sitä tarvitseville, Särmälä kertoo.

Ruokalistan tarjonnalla on vaikutuksensa myös siihen, kuinka paljon koulun oppilaat syövät ruokaa. Särmälä nostaa esiin kasvatuksellisen vastuun, jonka myötä aina ei voi tarjota pelkästään oppilaiden suosikkiruokia.

– Kouluruokailuhan opettaa lapsia syömään oikein ja monipuolisesti. Pyrimme tuomaan esimerkiksi kotimaista ruokakulttuuria tutuksi.

– Hävikkejä tutkittaessa salaatteja on jäänyt eniten. Olemme vaihtaneet sekoitesalaatit komponenteiksi, jolloin ruokailija voi itse valikoida syömänsä salaatin. Uskoisin, että hävikki on pienentynyt muutoksen myötä.

toimitus

 

 

AutonOsat24.Fi