Isänpäivä muutettava läheisenpäiväksi? – Lappeenrannassa päiväkodit haluavat säilyttää isänpäivän

Sari Tarenius kertoo, että tänä isänpäivänä lapset tekevät isälle kaksiosaisen lahjan.

Heikki Kemppainen

Isänpäivä Lappeenrannassa isänpäivää ei haluta korvata läheisenpäivällä.

Osassa Helsingin päiväkodeista isänpäivä ja äitienpäivä korvataan läheisenpäivällä. Muutoksen perusteena on osittain se, että kaikilla lapsilla ei ole äitiä tai isää.

Lappeenrannan keskustan päiväkodeissa ei isän- tai äitienpäivän lopettamisesta innostuta.

Snellmannin päiväkodin Viherlaakson ryhmän lastentarhanopettaja Sari Tarenius on sitä mieltä, että isänpäivä ja äitienpäivä ovat tärkeitä suomalaisia traditioita, jotka olisi syytä säilyttää.

– Jos isänpäivän viettämistä lähdetään rajoittamaan, suljetaan ulkopuolelle lapset, joilla on isä. Heille isä on tärkeä. Isänpäivän muuttaminen läheisenpäiväksi on väärin niitä lapsia kohtaan, joilla on isä. Haluan säilyttää isän- ja äitienpäivät.

– Monilla lapsilla on tällä hetkellä hyvä, pysyvä ja läheinen isäkontakti.

Toisaalta Tarenius ymmärtää hyvin niitä päiväkoteja, joissa on mahdollisesti paljon eroperheitä, että tällaista on harkittu tai tällaiseen ratkaisuun on päädytty. Läheisenpäivä huomioi myös sateenkaariperheet.

– Läheisenpäivä ei ole täysin pois suljettu ajatus, mutta en laittaisi sitä isänpäivän tilalle, vaan sitä voitaisiin viettää muulloin, ihan milloin vaan

Viherlaakson ryhmässä lapset, jotka ovat 3–4-vuotiaita, tekevät tänä syksynä isälle kaksiosaisen lahjan. Joinain vuosina isänpäivänä on tarjottu kahvit isille.

Pellavaniitty-ryhmän lastenhoitaja Anne Pukki kertoo, että isänpäivän tai äitienpäivän viettämisen lopettaminen kokonaan kuulostaa vieraalta.

Mutta läheisenpäivän vietto ei saa häneltä täystyrmäystä.

– Ihan hyvä ajatus, että jotain läheistä muistellaan.

Pellavaniitty-ryhmässä Lappeenrannassa on 2–4-vuotiaita lapsia. Viikonlopuksi lapset tekevät isälle kortin. Kellä ei ole isää, voi tehdä kortin isovanhemmalle.

Lappeenrannan päiväkodeille ei ole yhtenäistä ohjeistusta.

– Meillä vietetään isänpäivää ja äitienpäivää. Mikäli lapsella ei ole isää tai äitiä, voi juhlinnan kohteena olla joku muu lähimmäinen. Meillä ei ole ohjeistusta näiden päivien vietosta, enkä ainakaan toistaiseksi katso tarpeelliseksi sitä keskitetysti ohjeistaa, Lappeenrannan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja PäiviVirkki kertoo.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi