Imatralainen Markus Lehteinen tekee töitä etänä homeongelman vuoksi – Imatralla altistuneiden määrä on hurjassa nousussa

Puhdas ulkoilma on helpottanut homealttiudesta kärsivän Markus Lehteisen oireita.

Markus Lehteinen

Homevauriot Imatralainen Markus Lehteinen tekee työpaikan homeongelman takia töitä etänä.

Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000–800 000 henkilöä.

Myös Imatralla altistuneiden määrä on hurjassa nousussa. Altistuneiden oireita saatetaan vähätellä, ja altistuneita saatetaan pitää jopa luulosairaina. Nämä henkilöt käyvät läpi asioita, joita ymmärtää täysin vain toinen sairastunut.

”Se, etten tiedä, paraneeko tästä, on raskasta.

ImatralainenMarkus Lehteinen on sairastunut homeista työpaikallaan.

Hän on ollut samassa työpaikassa jo 26 vuotta, mutta oireet alkoivat vasta viitisen vuotta sitten.

– Aluksi oli kroonista nuhaa, kurkun karheutta ja silmien kuivumista. Tänä kesänä tilanne muuttui yhtäkkiä pahemmaksi. Yhdessä humauksessa aloin saada kovia oireita, kuten verenpaineen nousua, lähimuistin pätkimistä ja päänsärkyä. Pelottavimpia ovat oireet, joissa olotila sumenee ja tajunta alkaa hävitä, Lehteinen kuvailee.

Lääkäri määräsi Lehteisen ensin kahden viikon sairauslomalle, jossa oli tarkoitus seurata, häviävätkö oireet ilman lääkitystä. Oireet eivät täysin loppuneet, joten sairauslomaa jatkettiin antibioottikuurien kera.

Tilanne ei kuitenkaan parantunut. Vaikka oireet vähenevät Lehteisen ollessa pois työpaikalta, ne palaavat takaisin entistäkin herkemmin ja pahempana aina, kun hän astuu sisään työpisteellensä. Ajan kuluessa homeet ovat aiheuttaneet Lehteiselle myös keuhkoklamydian ja mykoplasman.

Oireista kärsiviä on Lehteisen työpaikalla useita. Homeongelma on todellinen, mutta suurten kustannusten vuoksi tilanteen korjaaminen etenee hitaasti. Lehteisen onneksi hänen lähin esimiehensä on ollut ymmärtäväinen. Lehteinen saa tehdä töitä etänä kotoaan käsin niin kauan, kunnes väistötilat saadaan rakennettua.

– Jos niitä ei saada, en ole varma, voinko enää jatkaa nykyisessä työpisteessäni. Olen jo alkanut miettiä myös muita vaihtoehtoja, Lehteinen harmittelee.

Tilanne on Lehteiselle henkisestikin hyvin uuvuttava.

– Se, etten tiedä paraneeko tästä enää ikinä, ja miten herkäksi elimistö jää, on raskasta ja pelottavaa.

Tällä hetkellä Lehteinen on hyvin herkkä kaikille homeille, kuten sädesienelle. Hän voi havaita homeen jopa ruokakaupan kassajonossa toisen vaatteista. Lehteinen on joutunut myös heittämään osan vaatteistaan roskiin, sillä työpaikalta tarttuneet homeitiöt eivät ole lähteneet edes 60 asteen pesussa.

– Nyt vain toivon, että homealtistumiseni ei johda enää monikemikaali- ja säteilyaltistukseen, Lehteinen huokaa.

Mari-Anna Rossi

 

 

AutonOsat24.Fi