Paikalliset

Lappeenrannan lähikirjastoihin tulee lisää omatoimiaukioloja

Kulttuuri Seuraava omatoimiaukiolo on tulossa Pontuksen kirjastolle.

Erikoiskirjastonhoitaja Merja Rostila työnsä äärellä Lappeenrannan pääkirjastossa, jonne lisää omatoimiaukioloja ei ole tulossa vielä lähiakoina. Ensin ovat vuorossa pienet kirjastot.

Heikki Kemppainen

Lappeenrantaan on tulossa lisää omatoimiaukioloja lähikirjastoihin.

Omatoimiaukiolo tarkoittaa aikaa, jolloin kirjaston henkilökunta ei ole paikalla, vaan kirjaston asiakkaat voivat tehdä itse lainaukset kirjastossa ja palauttaa kirjoja kirjastoon.

Lappeenrannan ensimmäinen kirjasto, jossa on ollut omatoimiaukiolo, on ollut Korvenkylän kirjasto. Lappeenrannan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kertoo, että myös Pontuksen kirjastoon ovat tulossa omatoimiaukiolot vielä tämän vuoden puolella. Kirjasto on koulun ja päiväkodin yhteydessä.

Tällä hetkellä Pontuksen omatoimiaukioloajat eivät ole vielä tarkkaan tiedossa. Korvenkylässä kirjaston omatoimiaika on maanantaista sunnuntaihin kello 7–21. Henkilökunta on paikalla Korvenkylässä maanantaisin kello 12–19 ja keskiviikosta torstaihin kello 10–15, joten omatoimisuus on tuonut runsaasti mahdollisuuksia käydä kirjastossa muinakin aikoina kuin henkilökunnan ollessa paikalla.

– Korvenkylästä on tosi hyviä kokemuksia. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut ollenkaan. Toisaalta palautteena on ollut, että henkilökohtaista palvelua tarvitaan.

Omatoimiaikoja on tarkoitus laajentaa myös muihin Lappeenrannan lähikirjastoihin ensi vuonna. Pontuksen jälkeen vuorossa ovat Voisalmi ja Ylämaa, näiden jälkeen Joutseno ja Lauritsala.

Omatoimiaikoina kirjastoon kirjaudutaan tavallisesti kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

Lappeenrannan pääkirjastoon ei ole tulossa laajennettuja omatoimiaikatauluja lähiaikoina, Pötry kertoo.

Hänen mukaansa syynä on se, että pääkirjasto on erittäin iso talo ja omatoimiseksi tekeminen vaatisi ison investoinnin. Omatoimisuus vaatii valvontakamerat ja kirjastoon kulunvalvonnan.

– Pelkästään pienessä kirjastossa puhutaan useampien kymmenien tuhansien eurojen investoinnista.

Tarkkoja lukuja ei ole vielä tiedossa kirjastojen kustannuksista niiden lisätessä omatoimiaikoja. Tarjouskilpailua ei ole vielä tehty.

Omatoimisuuden tarkoituksena on parantaa palvelujen saatavuutta. Täysin omatoimisiksi kirjastoja ei olla kuitenkaan muuttamassa, Pötry kertoo.

– Sehän ei ole kerta kaikkiaan mahdollista. Aineisto ei kulje itsestään hyllyihin. Henkilökohtaista palvelua, neuvontaa ja opastusta tarvitaan edelleen erityisesti koulujen yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi