Henkivartijan työ ei ole elokuvista

Henkivartija on läheisin turvamies. Hänellä on tavalliset vaatteet ja voi olla varustettuna muun muassa käsiraudoilla ja kaasusumuttimella.

Atte Kiljunen

Moni ajattelee henkivartijan isoksi mieheksi, joka seisoo suojeltavan henkilön vieressä ase vyötäröllä. Todellisuudessa henkivartija on täysin erilainen.

Lappeenrannassa henkivartijapalveluita on voinut ostaa jo useamman vuoden B-Safe Protection Oy:lta. Yritys on erikoistunut turvallisuuspalveluihin ja henkivartijapalveluiden lisäksi se kouluttaa sekä turvallisuusalan henkilöitä että yksityisen sektorin ihmisiä.

Yrityksen toimitusjohtaja Antti Saarnio kertoo, että henkivartijapalveluille on riittänyt kysyntää.

– Viime vuonna meillä oli noin 20 toimeksiantoa. Tästä vuodesta näyttäisi tulevan samanlainen.

Henkivartijapalveluita ei voi tarjota kuka tahansa, vaan siihen tarvitaan lupa sisäministeriöstä.

Saarnion mukaan toimeksiannot ovat kaukana elokuvista.

– Henkivartijat eivät pääosin tee työtä, jossa ovat julkkiksen vieressä pelottavan näköisenä, vaan työ on enemmän suunnittelua ja riskien arviointia. Karkeasti sanottuna 70 prosenttia ajasta menee suunnitteluun ja loput 30 prosenttia on itse suojelemista.

Itse suojelutilanteessa henkivartija on sivussa huomaamattomana ja tulee esiin vasta tarvittaessa. Isompia vaaratilanteita pääsee Saarnion mukaan tapahtumaan vain hyvin harvoin.

– Jos tilanne vaatii voimankäyttöä, niin suunnittelu ja valmistelu on mennyt pieleen. Suunnitelmat tehdään todella tarkasti. Kaikkineen liitteineen suunnitelma on pienen puhelinluettelon paksuinen.

Henkivartijan tyypillinen varustus on samanlainen kuin vartijalla. Teleskooppipamppu, käsiraudat ja kaasusumuttimen lisäksi saattaa olla mukana käsiase. Sen mukana olo on Saarnion mukaan harvinaista.

– Käsiase oli viime vuonna mukana noin kahdessa toimeksiannossa.

Henkivartijan palkkaa useimmin yksityishenkilöt, joilla voi olla riitatilanteita, yrityksen avainhenkilöitä tai viihdemaailmasta tutut henkilöt.

– Julkkiksia on harvemmin ja se on oikeastaan tietoinen valinta. Myös eduskuntavaalit työllistivät meitä.

Saarnio kertoo, että vaikka ihmisillä on usein elokuvista tuttu mielikuva , niin se ei ole tuonut turhia puheluita.

– Ihmiset kokevat uhkan yksilöllisesti. Välillä tosin riittää, että konsultoimme asiakasta muilla tavoilla.

Käyttäjän Atte Kiljunen kuva
Atte Kiljunen

 

 

AutonOsat24.Fi