Nyt vaaditaan kaasusumutin ja teleskooppipatukka – Tapahtumien turvatoimia lisätty Lappeenrannassa

Apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen kertoo, että Lappeenrannassa puolessakymmenessä tapahtumassa turvatoimia on lisätty.

Heikki Kemppainen

Turvallisuus Tapahtumien järjestäjille on entistä tarkemmat vaatimukset.

Turussa elokuussa tapahtunut puukkoisku on herättänyt kysymyksen myös Lappeenrannassa: voisiko isku olla mahdollinen myös täällä?

– On mahdollinen. Ei sitä voi sulkea pois, apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen vastaa.

Poliisi on lisännyt tapahtumajärjestäjien turvallisuusvaatimuksia Lappeenrannassa. Turvallisuusvaatimusten tarkentaminen liittyy Turun tapahtumiin.

Nykyään merkittävien tapahtumien järjestäjiltä Lappeenrannassa vaaditaan osalta järjestyksenvalvojista voimankäyttökoulutus tai voimankäyttövälineitä, mitä ei ole ennen vaadittu. Tämä tarkoittaa, että on oltava järjestyksenvalvojia, joilla on kaasusumutin tai teleskooppipatukka.

Nyyssösen mukaan Lappeenrannassa on vuodessa noin kymmenkunta tapahtumaa, joissa vaaditaan muutamalta järjestyksenvalvojalta nykyään voimankäyttövälineitä.

– On riski, että paikalle sattuu monenlaista kulkijaa. Jo kaasusumuttimen käyttö mahdollistaa jonkinasteisen välittömän puuttumisen vaaralliseen toimintaan, Nyyssönen kertoo.

Lappeenrannan kalamarkkinoiden järjestäjät ovat ainakin kertoneet, että heidän turvallisuusvaatimuksiaan oli lisätty.

Tapahtumissa on pohdittu myös entistä tarkemmin, voidaanko turvallisuuden näkökulmasta mahdolliset vaaratilanteet estää ajoesteillä. Toisaalta Nyyssönen ymmärtää, että monet tapahtumat järjestetään talkoovoimin, joten turvallisuustoimien lisääminen kasvattaa myös kustannuksia.

– On mietittävä, mitä kohtuudella voidaan edellyttää.

Nyyssönen näkee Marian aukion turvallisena tapahtumien järjestämispaikkana. Aukiolla järjestetään kesällä muun muassa LappeeFest.

– Marian aukio on suhteellisen turvallinen, kun blokkaa pari tietä.

Poliisin resursseja ei ole kuitenkaan Lappeenrannassa lisätty viime vuodesta. Näkyvyyttä yleisötapahtumissa on kuitenkin pyritty lisäämään.

Suositussa tapahtumassa, SaiPan otteluissa, on myös turvallisuusvaatimuksia lisätty jo viime kaudella. Otteluissa on nyt oltava voimankäyttökoulutuksen käyneitä järjestyksenvalvojia.

– Toimintaympäristö muuttui, Nyyssönen perustelee vaatimuksia.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että alueella on nyt kaksi liigajoukkuetta, SaiPa ja KooKoo, joten näiden osalta kokonaisuutena voitaisiin parantaa järjestyksenvalvonnan toimintakykyä.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi