Kirkossakin valmius sukupuolettomiin titteleihin – näin kirkkoherra ja muut nimikkeet korvattaisiin

Myös sana tuomiokirkko on hiertänyt pitkään kirkon piirissä.

Sirpa repo

Kirkossa löytyy suopeutta sukupuoleen viittaavien ammattinimikkeiden muuttamiseen. Tämä selviää kyselystä, jonka kirkko teki luottamushenkilöilleen kesällä jo ennen Aamulehden aloitetta sukupuolineutraaleista titteleistä.

Itse asiassa kirkossa on vuosikymmeniä puhuttu laajemman kieliremontin tarpeesta, sillä sen hallinto vilisee epäonnistuneita ja vanhentuneita nimikkeitä.

Kirkkoherra on tyypillinen epäonnistunut nimike, joka on väännös ruotsin kielen sanasta kyrkoherde, joka tarkoittaa kirkon paimenta.

Kirkkopaimeneksi nimen silti haluaisi muuttaa vain harva. Ylivoimaisesti suositumpia olisivat nimikkeet seurakunnan johtaja tai johtava pappi / pastori.

Myös sana tuomiokapituli on hiertänyt kirkossa. Tuomio on väärä käännös latinan sanoista domus eli talo tai koti ja capituli eli lukukappale. Kyseessä on siis talo, jossa luettiin kappaleita Raamatusta.

Enemmistö haluaisi nykyisin puhua mieluummin piispan toimistosta tai pelkästä kapitulista.

Samaa perua on tuomiokirkko, joka ei varsinaisesti viesti armollisesta Jumalasta. Uhkaavan nimityksen sijaan pitäisi sananmukaisesti puhua kotikirkosta.

Kirkon luottamushenkilöelimet ehdottivat korvaavaksi sanaksi eniten katedraalia ja lähes yhtä paljon piispan kirkkoa. Pääkirkko ja suurkirkko saivat hajaääniä.

Byrokraattista seurakuntayhtymää ehdotetaan korvattavaksi esimerkiksi muodolla Helsingin seurakunnat.

Vastaajat ehdottivat selvitettäväksi myös seuraavien termien korvaamista: kappalainen, kirkkoherranvirasto, keskusrekisteri ja seurakuntamestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen

 

 

AutonOsat24.Fi