Paikalliset

Lukijat äänestivät Lappeenrannan uuden sairaalan värityksestä: Karmea vai ihana? – Näin tuhat lukijaa vastasi

Rakentaminen Julkisivulla on myös runsaasti vastustajia. Mielipiteet vaihtelevat hyvin paljon: ”Aivan ihana”, ”Järkyttävä”.

Rakennuksen väritys jakaa voimakkaasti mielipiteitä.

Heikki Kemppainen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote valmistelee Etelä-Karjalan keskussairaalaan uutta sairaalaosaa, jota kutsutaan K-sairaalaksi. Uuden K-sairaalan julkisivun väri on herättänyt voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Tikkurilan värikartta, eräs lukija luonnehti.

– Maalausfirma on saanut puhdistettua vanhat maalivarastot, oli yksi luonnehdinta.

– Onkohan tuo ihan valmis? eräs lukija mietti.

Lappeenrannan Uutisten ja Imatralaisen nettilehdessä tiedusteltiin, mitä mieltä lukijat ovat värityksestä. Ääniä tuli noin tuhat.

Valtaosa lukijoista oli sitä mieltä, että uuden sairaalan väritys on tosi siisti. Sairaalan värin puolustajia oli 712.

287 äänestäjää oli puolestaan sitä mieltä, että väritys on ihan hirveä.

Näin värityksen vastustajat kommentoivat Facebookissa:

– Pitää aina kääntää pää poispäin, ettei saisi migreeniä.

– Mitä enemmän tätä ’’sateenkaarihöttöä’’ tuputetaan, sitä enemmän se ällöttää ja inhottaa. Eli lyhyesti hiRRRvee!!

– Näyttää ihan Neuvostoliiton ajan vuokraslummilta Moskovan laidoilla. Kävin joskus -80 luvulla, ihan oli samanlaisia tönöjä.

– Näyttää ihan joltain 60-70-luvun kerrostalolähiöltä. Onneks se ei näy sisältäpäin ja en asu näköetäisyydellä.

– Järkyttävä.

– Maalausurakoitsijalta jääneitä purkinpohjia.

– Mauton.

Valtaosa lukijoita tykkäsi uuden rakennuksen värityksestä. Näin he kommentoivat Facebookissa:

– Ajatteluumme, luovuuteemme, joustavuuteemme ja mielialaamme ympäristö vaikuttaa. Miusta tuo on piristävä ja myönteinen väritys. Harmaan synkkään kasarmiin kun sairas menee niin ei ainakaan mieliala parane. Irrotellaan enemmän ja ollaan armollisia.

– Aivan ihana, niin kaunis ja tuo värien sommittelu on upeaa. Eikä tuo edes ole mitenkään erityisen räikeä, vaan pikemminkin keveän pastelli, mutta ehkä sekin toisille on vain liikaa. Mielestäni on vain hyvä saada vähän väriä tuonnekin päin Lappeenrantaa, kun on aika ankea ollut tuo sairaalan alue.

– Nää kaikki tasakattoiset rumilukset, joita kaupungissamme rakennetaan, vois myös jotenkin koristella, ettei ois niin mielikuvituksetonta rakentamista.

– Kiva, että käytetään rohkeasti värejä, täällä on valkoista ja mustaa ja harmaata yllin kyllin.

– Ehdottoman hieno ja piristävä! Harvase päivä kuljen siitä ohi ja joka kerta näyttää paremmalta! Silmä tottuu ja väriä paljastuu aina vaan lisää. Iso peukku.

Moni lukija haluaa muistuttaa, että tärkeintä ei ole suinkaan väritys, vaan sairaalan sisällä saatava hoito.

– Väreistä viis. Pääasia ja erittäin tärkeää ja toivottavaa, että sisätilat on tehty nyt niin hyvin ja hätäilemättä, ettei tule sisäilmaongelmia ja sairastuta koko henkilökuntaa ja on potilaiden vointia parantavaa kaikin puolin.

Julkisivusta vastanneet arkkitehti Heikki Lamusuo ja taiteilija Jaana Partanen Partanen & Lamusuo Oy:stä kertovat, että oli useita syistä, minkä vuoksi he suunnittelivat värikkään julkisivun.

– Värikkäällä rappauspinnalla istutimme rakennuksen olemassa olevaan rakennuskantaan ja kevensimme isoa rakennusmassaa pystyaiheisella ikkunanauhoituksella ja julkisivuvärityksellä. Halusimme tehdä sairaalasta myös mahdollisimman helposti lähestyttävän, vähemmän pelottavan, Lamusuo kertoo.

Suunnittelijoiden mukaan väreillä haluttiin myös viestiä positiivisuutta, elämänmyönteisyyttä, iloisuutta, leikkisyyttä, että täällä parannutaan. Tämän myönteisyys, positiivisuus ja terveyttä edistävä toiminta kuvastuu myös julkisivussa. Harmaa väri olisi viestinyt eri tavalla.

– Tässä on kyse on kokonaistaideteoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi