Paikalliset

Ding Ma on Etelä-Karjalan Aasia-asiantuntija – "Pelkkiä bisnessopimuksia ei voi olla, vaan täytyy olla ihmisten välisiä suhteita"

AASIA-SUHTEET Lappeenrannalle on valittu ensimmäinen Aasia-asiantuntija, joka on myös ensimmäinen laatuaan Suomen maakunnissa.

Oona Laine

Ding Ma muutti Kiinasta nelivuotiaana Suomeen, suoritti opinnot sekä armeijan täällä ja palasi sitten töihin Shangain Suomen pääkonsulaattiin.

Nyt hänen tiensä on vienyt Etelä-Karjalaan, tarkemmin sanottuna Lappeenrantaan, jossa hän toimii Suomen ensimmäisenä maakunnan Aasia-asiantuntijana.

– Idea tänne muutosta syntyi oikeastaan silloin, kun Imatra ja Jiaxing solmivat ystävyyssopimuksen. Kun saimme vielä kiinalaisen suunnistusjoukkueen mukaan Jukolaan, alkoi maakunta tulla tutuksi ja kiinnostaa, Ma selittää.

Mies tekee töitä Etelä-Karjalan liiton aluekehitystiimissä, mutta yhteistyö ulottuu maakunnan eri sidosryhmiin. Ensimmäisenä edessä on Aasian kasvumarkkinoiden markkinaselvitys ja tulevan työkentän suunnittelu.

– Täällä ymmärretään selvästi Aasian ja erityisesti Kiinan potentiaali alueelle. Se on hyvä lähtöpiste, jota ruveta hiomaan.

Matkailu on Man mukaan ”kuuma peruna” tässä työkentässä.

– Kun kiinalaiset tulevat tänne, he yöpyvät ja käyttävät eniten rahaa verrattuna vaikka venäläisiin ja amerikkalaisiin. Heitä kiinnostaa luonnonläheisyys ja Saimaa sekä laajemmin suomalaiset asiat, niitä kannattaa siis painottaa.

Myös teollisuusvienti ja investointien houkuttelu Suomeen ovat Man asialistalla.

– Suomalainen metsäteollisuus ei apua tarvitse, se on pärjännyt Aasiassa yli kymmenen vuotta. Sitä vastoin monien pk-yritysten tukeminen on merkittävää. Kasvutarinoiden pitää saada jatkua, Ma kuvailee.

– Kiinalaisilla on kova hinku löytää investointikohteita. Siinäkin on meidän mahdollisuutemme, mutta verkostojen täytyy ensin olla kunnossa, jotta niitä kumppaneita löydetään.

Ding korostaa, että kaikki lähtee ruohonjuuritasolta. Näin ollen koulutusyhteistyö on yksi kiintopisteistä jo kulttuurivaihdonkin kannalta.

– Paikallisilla ala- ja yläkouluilla on ystävyyskouluja Aasiassa. Saimia on paljon tekemisissä esimerkiksi Vietnamin kanssa, ja Skinnarilaan ajaessakin huomaa, että sekä ammattikorkea- että yliopistopuolella on kansainvälistä opiskelijavaihtoa. LUT:in rehtori Juha-Matti ”Juhis” Saksa on moneen otteeseen luukuttanut kansainvälistymistä, Ma pohtii.

– Täytyy muistaa, että nämä vaihto-opiskelijat ovat aikanaan alumneja, joiden kautta voi poikia tärkeitä suhteita.

Muiden maakuntien kanssa ei pidä lähteä kilpasille, vaan tehdä yhteistyötä - erityisesti kansainvälisessä markkinoinnissa.

– Ja kansainvälinenhän ei tietysti täällä näy, vaan siellä kohdemaassa.

Entä miten Ding on sitten viihtynyt Lappeenrannassa? Ilmeisesti ihan hyvin.

– Olen löytänyt jo oman sulkapalloseurani WilSun, hän kommentoi.

– Ja päässyt aamulenkillä Ainonkadulla juttusille japanilaisen bisnesturistin kanssa. Juteltiin hetki, ja kysyin, uskoisiko hän japanilaisia kiinnostavan tämä alue. Vastasi myöntävästi.

Lopuksi povataankin sitä, voisiko urheiluyhteistyö olla se juttu, jota lähteä rakentamaan.

– Varmaa on joka tapauksessa se, että pelkkiä bisnessopimuksia nämä eivät voi olla. Täytyy olla ihmisten välisiä suhteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi