Yhä useampi ajaa Etelä-Karjalassa huumepäissään – "Ei ole tavatonta, että käyttäjä on yli 60-vuotias"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten päihdepuolen vs. ylilääkäri Pasi Lempiäinen sanoo, että huumeet näkyvät Etelä-Karjalassa jokaisella paikkakunnalla.

Riina Haapala

HUUMEET   Huumeiden käytön lisääntyminen Etelä-Karjalassa näkyy niin Eksoten kuin

Huumeiden käyttö Etelä-Karjalassa on lisääntynyt. Näin arvioi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten päihdepuolen vs. ylilääkäri Pasi Lempiäinen.

– Jos mietitään viimeistä 5–10-vuotta, kyllä varmasti. Se näkyy siten, että hoitoon hakeutumista on enemmän, Lempiäinen sanoo.

”Ei ole tavatonta, että käyttäjä on yli 60-vuotias.

Täysi-ikäisistä tavallisin hoitoon hakeutuva ryhmä ovat 25–34-vuotiaat. Huumeidenkäyttö ei kuitenkaan katso ikää.

– Ei ole täysin tavatonta, että huumeidenkäyttäjä on yli 60-vuotiaita.

Huumeista tavallisin on kannabis. Sen lisäksi Etelä-Karjalassa esiintyy paljon amfetamiinia ja Subutexia. Myös reseptilääkkeiden väärinkäyttö on yleistä.

– Kannabis on ollut tavallisin väärinkäytetty huumausaine aina. Kynnys kokeiluihin ja käytön aloittamiseen on ehkä madaltunut ja kannabiksen käyttöä esiintyy hoitoon hakeutuvilla enemmän kuin muita huumausaineita. Kovista huumeista amfetamiini ja buprenorfiini (Subutex) ovat säilyttäneet suosionsa. Muita muotihuumeita tulee ja menee erilaisten tekijöiden vaikuttaessa.

Hoidon piiriin hakeutuu vain murto-osa käyttäjistä. Lempiäinen kuitenkin arvelee, ettei Etelä-Karjala poikkea huumeidenkäytössä muista maakunnista. Etelä-Karjalan kunnista Lappeenranta on väestöpohjaltaan suurin, joten kaupungissa on määrällisesti eniten huumeidenkäyttäjiä.

– Mutta samalla tavalla ongelmaisia löytyy koko Eksoten alueelta ja esimerkiksi Parikkalassa on kyllä huomattava huumeongelma väestöpohjaan verrattuna.

Huumausainerikosten määrä on Etelä-Karjalassa kasvussa. Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että Lappeenrannan seudulla on kasvua, mutta Imatran seudulla tilanne on suunnilleen ennallaan.

Huumausainerikosten määrä on Lappeenrannan seudulla kasvanut viime vuodesta noin 19 prosenttia ja käyttörikosten määrä 77 prosenttia.

– Sinänsä ikävä suuntaus, Pöyhönen toteaa.

Huumausainerikoksia kirjattiin vuonna 2015 yhteensä 63 kappaletta, seuraavana 69 ja tänä vuonna niitä on kirjattu jo 44 kappaletta. Käyttörikoksia kirjattiin vuonna 2014 160 kappaletta, seuraavana 178 ja viime vuonna 155. Tänä vuonna käyttörikoksia on kirjattu 149 kappaletta. Kasvun syytä on vaikea arvioida.

– Syy voi olla valvonnan lisäämisessä ja oikeassa kohdentamisessa, Pöyhönen arvioi.

Huumausaineet näkyvät myös liikenteessä. Lappeenrannan seudulla kirjataan vuosittain rattijuopumuksia noin 250 kappaletta. Tänä vuonna määrä tosin tullee ylittymään. Viime vuonna huumeista kärähti 36 kuskia ja tänä vuonna huumeista on kärähtänyt jo 82.

– Kasvu on aika merkittävä.

Syynä voi olla myös se, että poliisi on lisännyt huumepikatestien tekemistä. Muualla kaakossa luvut ovat tosin toisin päin: Kotkassa ja Kouvolassa huumeissa on ajanut viime vuotta vähemmän väkeä.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

AutonOsat24.Fi