Kymppitonni Rakuunamäen pumppuhuoneelle – eteen kohoaa terassi

Etelä-Karjalan museon rakennustutkija Sini Saarilahti vieraili pumppuhuonella torstaina 8.6. Vasemmalta rakennusmestari Sakari Karjalainen, rakennustutkija Sini Saarilahti, insinööriopiskelija Jarno Rautiainen ja lehtori Timo Lehtoviita.

Juhani Sirkiä

Pumppuhuoneen suunniteltu julkisivu.

Pumppuhuoneen suunniteltu julkisivu.

Rakentaminen Rakuunamäen pumppuhuoneen kunnostaminen maksaa lähes 100 000 euroa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus julkisti kesäkuun alussa rakennusperintöavustuksen saajat.

Etelä-Karjalan rakennusperintöavustuksen saajia oli 10 ja rahaa myönnettiin yhteensä 31 000 euroa. Suurin yksittäinen avustuksen saaja oli Rakuunanmäen pumppuhuone, 10 000 euroa.

Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Juhani Sirkiä on tyytyväinen tukeen.

– Huomioiden Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen jaettava euromäärä tämän tyyppisiin hankkeisiin voimme olla osuuteemme kovin tyytyväinen. Rakennuksen kunnostuksen kustannusarvio on kuitenkin lähemmäksi 100 000 euroa eli joudumme vielä jatkossakin anomaan hankkeeseen tukea, jotta rakennus saadaan käyttökuntoon, Sirkiä kertoo.

Muutamia yritystukijoita on jo löytynyt.

Rakennuksen 3 D-mallinnuksen ja piirustukset teki lopputyönään Saimaan Ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jarno Rautiainen ohjaajanaan lehtori Timo Lehtoviita ja rakennusmestari Sakari Karjalainen.

– Rakennuslupahakemus on viety kaupungille ja sitä nyt vain odottelemme.

Moni miettii, mitä kaikkea pumppuhuoneelle on tulossa.

– Rakennusta hallinnoi Rakuunamäen Pumppuhuone ry, jonka takana on jo nyt kaksi isoa tahoa Leirin ja Pallonkaupunginosayhdistys ry, Saimaan Latu ry ja rakennusmestari Sakari Karjalainen. Rakennus ja sen ympäristö halutaan palvelevan ja kasvattavan ulkoliikuntaa. Aktiviteetteja tarvitaan ja niiden järjestämiseen haastetaan kaikki ulkoliikuntaa edistävät tahot, Sirkiä kertoo.

Hänen mukaansa hankkeella kunnioitetaan vanhan rakennuksen ulkonäköä eikä siihen haluta tehtäväksi mitään selvästi havaittavia muutoksia.

– Rakennuksen näkyvin muutos tulee olemaan eteen rakennettava terassi, johon voivat istahtaa kuka tahansa rantaraitilla liikkuva tai alueen tapahtumiin osallistuva.

– Tavoitteena on järjestää jo ensi talvena jotain aktiviteetteja pumppuhuoneen edustalla ja hyödyntää tiloja. Sisätilojen osalta emme tässä vaiheessa ole tehneet aikataulua. Sen sijaan tilojen osalta mietitty vain käyttöä.

Pumppuhuoneella on pitkä historia. Lappeenrannan varuskunnan laajennuksen yhteydessä 1890-luvulla tuli esille samaan aikaan myös vesihuollon järjestäminen.

Lappeenrannan varuskunnan suuren miesmäärän ohella piti puhdasta vettä saada 800 hevoselle.

Pumppuhuone valmistui vuonna 1892. Puhdas Saimaan vesi nostettiin pumppuhuoneen kautta maanalaista putkea pitkin varuskunnan rakennuksissa sijaitseviin vesisäiliöihin.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi