Lappeenrannassa voi viettää kaupunkijuhannusta - Lue Myllysaaren kokon aikataulu ja muut juhannuksen menovinkit

Juhannuskokon sytyttäjä on siitä myös vastuussa. Kuvituskuva.

Perinteinen juhannuskokko sytytetään Lappeenrannan Myllysaaren edustalla juhannusaattona 23.6.2017 klo 21. 

Kokon järjestämisestä vastaavat perinteisesti Kaukaan Laulumiehet ry sekä Lappeenrannan kaupunki. Kaukaan Laulumiehet rakentavat kokon talkoilla ja rakennustarvikkeena he käyttävät rojupuuta. 

Myllysaaren juhannuskokko on tärkeä perinne kaupunkilaisille. Sen on todistanut aikaisempien vuosien tuhatpäinen yleisö. Myllysaareen tullaan nauttimaan juhannuskokon lisäksi upeista järvimaisemista ja rantavesistä. 

Kaukaan Laulumiehet ovat vastanneet Myllysaaren juhannuskokosta jo yli kymmenenä juhannuksena. Arkistolähteiden mukaan juhannuskokosta on saanut nauttia Myllysaaressa ensimmäisen kerran kuitenkin jo vuonna 1956. 

Lappeenrannan Hiekkalinna on avoinna myös juhannusaattona ja -päivänäkin klo 10–21. Hiekkalinnalla tähytään Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi tulevaisuuteen, teemana on 200-vuotias Suomi. 

Hiekkalinnan alue tarjoaa tekemistä koko perheelle. Hiekkaveistosten ohella alueella on kahvila ja jäätelökioski sekä huvilaitteita, kuten pomppulinna, bungee-trampoliini, karuselli ja pikkujuna. Alueella sijaitsee myös kaupungin matkailuneuvonnan infopiste, josta voi vuokrata pyöriä, kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja ja soutuveneitä. Infopiste on avoinna juhannuksenakin klo 10–18. 

Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone tarjoaa juhannusaaton Ukon juhlassa klo 11–18 karjalaista ohjelmaa koko perheelle: ruokaa, musiikkia, yhteislaulua ja leppeää juhannustunnelmaa. 

Kehruuhuoneen juhannus alkaa klo 11 haitarimusiikin tahdissa. Klo 12 tarjolle katetaan lohikeittoa ja talon ruisleipää sekä jälkiruuaksi kahvia/ teetä ja pieni makea Kehruuhuoneen tapaan. Virallinen juhannusohjelma alkaa klo 12 nuoren haitaristin, Eelis Vuorelan taidokkaalla soittoesityksellä.

FM, kansanperinteen tutkija Mikko Europaeus kertoo klo 13 alkaen eteläkarjalaisista juhannusperinteistä. Juhannusta vietettiin ammoin ja alun perin Etelä-Karjalassakin Ukon juhlana. Europaeus johdattaa aiheeseen ensin Kehruuhuoneella, josta siirrytään linnoituksen pohjoisrantaan suorittamaan muinainen uhriolutriitti. Luvassa on myös pientä tarjoilua, aattoiltaan valmistava pikkukokko, loitsuja ja runonlauluja.

Kehruuhuoneen kesämuusikko Saara Östman viihdyttää yleisöä klo 15. Kesäisiä yhteislauluja lauletaan musiikin monitoimimies Seppo Äikkään johdolla ja säestämänä klo 16 alkaen. Kehruuhuoneen juhannusaaton juhlinta päättyy lipunnostoon klo 18.

Kaikki Kehruuhuoneen juhannusaaton esitykset ovat maksuttomia. 

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi