Skeittihallihanke viety lautakunnalle – nihkeät hallinomistajat jarruttavat etenemistä

Joonatan Metiäinen (vas.) ja Aleksi Herranen toivovat, että Lappeenrannassa olisi skeittihalli jo parin vuoden päästä. Toiveena olisi, että halli sijaitsisi melko lähellä keskustaa paikassa, jonne pääsisi hyvin bussilla.

Riina Haapala

HARRASTAMINEN Halli haluttaisiin löytää ennen elokuun talousarvioesityksen tekemistä. Näin saataisiin arvio kustannuksista.

Lappeenrannan skeittihallihanke on kokenut matkallaan pieniä takaiskuja. Nuoriso- ja liikuntalautakunta näytti hankkeelle vihreää valoa ja skeittaajat yhdessä nuorisotoimenjohtaja Sirpa Räikkösen kanssa alkoivat etsiä sopivaa tilaa.

– Kyselin kaupungin vapaita tiloja, mutta ei ole kuulunut mitään. Olin kiinteistönvälitysfirmaan yhteydessä ja sieltä saatiin pari vinkkiä. Olin jo sitä mieltä, että soitan pojille ja mennään katsomaan, mutta kun hallinomistajille selvisi, että tulossa on skeittihalli, mielenkiinto lopahti, Räikkönen kertoo.

Yksi skeittihallialoitteen takana olevista on Aleksi Herranen, joka arvelee, että hallinomistajat pelkäävät häiriökäyttäytymistä.

– Varmaan liikaa melua ja voi luulla, että siellä sotketaan, Herranen arvelee.

– Joillain on vähän negatiivinen ajattelutapa skeittareista, lisää Joonatan Metiäinen.

Herranen myöntää, että ennen kuin Huhtarin skeittiparkkiin, Lappeenrannan ainoaan, saatiin graffitiseinä, olivat rampit usein sotkettuina. Skeittihallissa tällainen on kuitenkin turha pelko.

Koska taustalla on myös nuorisotoimi, halliin on tulossa valvonta ja aukioloajat.

Räikkönen on käynyt katsomassa mallia muun muassa Turussa ja Salossa, joissa nuorisotoimi hallinnoi ja valvoo halleja.

– Ainakin he sanoivat, ettei mitään lieveilmiöitä ole ollut, Räikkönen kertoo.

Hallin löytämisellä alkaa olla kiire. Kaupungin talousarvion valmistelu aloitetaan elokuussa ja se on syksyllä lautakuntien käsittelyssä. Räikkönen sanoo, että hallin olisi hyvä löytyä jo ennen elokuuta, jotta hän voisi esittää nuoriso- ja liikuntalautakunnalle hallirahan lisäämistä talousarvioon.

Räikkönen sanoo, että ainakin ennen vaaleja moni ehdokas ja nykyinen valtuutettu oli skeittihallin kannalla.

– Ollaan tämän kokoinen kaupunki ja monessa pienemmässäkin kunnassa on tilat, Räikkönen sanoo.

– Tämä on tuleva olympialaji ja pitäisi käsitellä samalla tavalla kuin muutkin lajit.

Räikkönen arvioi, että skeittihallin perustaminen maksaa noin 80 000–90 000 euroa. Vuosittainen ylläpito maksaa noin 50 000–60 000 euroa sisältäen työntekijän palkan.

– Olen myös avoin muille luoville ratkaisuille, Räikkönen lisää.

Joihinkin hallein on tehty myös esimerkiksi kiipeilyseinä. Lisäksi halli olisi myös tulonlähde. Räikkönen sanoo, että hallissa voisi olla esimerkiksi kolmen euron pääsymaksu. Hallissa olisi omat vuoronsa skeittaajille, skuuttaajille ja bmx-pyöräilijöille. Lisäksi omia aikoja voisi olla aloittelijoille, tytöille ja vaikkapa perheille.

– Ensimmäiset skeittarit alkavat olla isiä ja äitejä, Räikkönen muistuttaa.

–Ja mistä sitä tietää, jos seuraavat olympiamitalistit ponnistavat skeittihallien uumenista.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

AutonOsat24.Fi