Kansainvälinen teatteri täyttää Imatran noin kolmen viikon kuluttua

Festivaalin taiteellisen johtajan mielestä teatterin täytyy reagoida yhteiskunnan kutsuun, kertoa sosiaalisista ongelmista.

Lehdistökuva

teatteri Palkitulle kansainväliselle teatterifestivaaleille tulee ryhmiä 11 maasta.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin järjestelyt ovat loppusuoralla, ja reilun kolmen viikon kuluttua kansainvälinen teatteri täyttää jälleen Imatran.

– Koska olemme osa Suomi 100 juhlavuotta, keskittyy festivaali pääasiassa suomalaiseen teatteriin. Haluamme kertoa yleisöllemme suomalaisen teatterien uusista saavutuksista. Valitsimme ohjelmistoon ryhmiä, jotka edustavat teatterin eri suuntauksia, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahm.

Vaikka puolet teatterista onkin suomalaisia, esiintyy Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla ryhmiä 11:sta maasta.

Lipunmyynnin perusteella suurin vetonaula on tänä vuonna Pohjonen alanko. Kyseessä on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia.

Järjestäjät odottavat sisä- ja katuesityksiin yhteensä ainakin 10 000:tta katsojaa.

– Kävijöitä tulee Imatran lisäksi eniten Imatran lähialueilta, mutta Helsingin seudulta ja Keski-Suomesta tulee aina vieraita, aika paljon tulee yleisöä myös Venäjältä Svetogorskista, Viipurista ja Pietarista, kertoo Shahm.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on ainoa Kaakkois-Suomessa järjestettävä ammattiteatterifestivaali.

– Olen puhunut jo aikaisemmin, että teatteri on yhteiskunnan peili. Olen varma, että yhteiskunta voi ja sen pitää tilata teatterilta aiheita, joista täytyy puhua. Teatterin täytyy reagoida yhteiskunnan kutsuun, kertoa sosiaalisista ongelmista, muovailla ihmisten henkistä maailmaa ja moraalisia arvoja. Teatterista tulee yhteiskunnan peili, jossa yleisö näkee itsensä, kuvailee taiteellinen johtaja festivaalin merkitystä.

Hänen mukaansa Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali tuo Imatralle sellaisen suomalaisen ja kansainvälisen teatterin, jota ei Kaakkois-Suomessa pysty yleensä näkemään.

– Festivaali auttaa muovailemaan yleisön teatterimakua ja esittelemään teatterin eri suuntauksia.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali ei esitetä pelkästään teatteria. Sinne kuuluvat myös musiikki, visuaalinen teatteri ja elokuva.

Tämänkesäisen festivaalin teemana onkin: ”Koko maailma on teatteri”.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalille on myönnetty EFFE-laatuleima, minkä jälkeen teatterifestivaalista tuli osa Euroopan festivaaliyhdistyksen (EFA) alaista EFFE-festivaaliverkostoa.

Käyttäjän ulla.ora@media.fi kuva
Ulla Ora

 

 

AutonOsat24.Fi