Missä ovat lapsen talvihousut? – Vanhemmille tiedoksi: Monessa Lappeenrannan koulussa on oma löytötavaratoimisto

Löytötavaroiden joukossa on myös matto, apulaisrehtori Leena Kohvakka-Turja esittelee.

Heikki Kemppainen

Lapset Vanhempien on hyvä tarkistaa näin koulujen viimeisinä päivinä, olisivatko kadonneet ulkoiluhousut mahdollisesti jääneet koululle.

– Iso talo, paljon oppilaita, löytötavaraa on, Kimpisen yhtenäiskoulun apulaisrehtori Leena Kohvakka-Turja naurahtaa kysymykseen, onko koululle unohtunut mitään näin lukukauden loppuessa.

Kimpisen yhteinäiskoululla on erillinen löytötavarakaappi, eräänlainen ”löytötavaratoimisto”, josta voi käydä katsomassa, olisivatko unohtuneet ulkoiluhousut, sukat tai kengät mahdollisesti siellä.

– Kevään parina viimeisenä viikkona levitämme löytötavarat käytävän pöydille, joista myös vanhemmat voivat käydä niitä katsomassa. Laitamme tästä Wilmassa viestin vanhemmille.

Tyypillisiä koululle unohtuneita tai kadonneita löytötavaroita ovat hanskat, hatut, sukat ja puserot. Löytötavarakaapissa on myös useammat crocs-kengät.

Harvinaisempia koululle jääneitä löytötavaroita ovat olleet luistimet ja sukset.

– Kun lumet sulavat, ei tule ehkä mieleen, että suksia voisi vielä tarvita, Kohvakka-Turja kertoo hymyillen.

Tyypillisimpiä unohtajia ovat 1–5-luokkalaiset.

– Isommat osaavat paremmin pitää huolta vaatteistaan.

Hänen mukaansa unohtelu ei viime vuosina ole lisääntynyt, vaan on entisellään.

Vanhemmat voivat käydä etsimässä kadonneita housuja tai sukkapareja päiväaikaan kello 16:een asti viimeisinä viikkoina. Mitään erityistä valvontaa ei käytävällä pöytien äärellä ole.

– Pakko luottaa siihen, että jokainen vie omansa. En usko, että kukaan ottaa toisen omaisuutta ainakaan tietoisesti, Kohvakka-Turja vakuuttelee.

Loput tavarat, joille ei löydy omistajaa, viedään Punaisen Ristin Konttiin. Tarpeelliset liikuntavälineet, kuten sukset tai luistimet, voidaan ottaa koulun välinevarastoon liikuntatunteja varten.

Yksi laite, jota löytötavarakaapista ei löydy, on kännykkä. Apulaisrehtori kertoo, että niistä lapset ja nuoret kyllä pitävät hyvää huolta ja ne ovat ikään kuin kasvaneet käteen kiinni.

Toki joskus kännyköitä katoaa, mutta Kohvakka-Turjan mukaan oppilaat tietävät, miten tärkeitä ne ovat nuorille, joten löytynyt kännykkä tuodaan välittömästi kansliaan tai opettajien huoneeseen. Kännykkälöytöjä on hänen mukaansa noin kerran viikossa. – Yllättävän vähän, hän mainitsee.

Vaikka yhtenäiskoulun kaappi on täynnä löytötavaroita, Kohvakka-Turja luonnehtii lapsia ja nuoria huolellisiksi: pääsääntöisesti he huolehtivat hyvin.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi