Lappeenrannan Partalassa talvisodan meininkiä: Kyläkoulu lähtee, mutta kyläläiset eivät luovuta

Lappeenrannan Partalan kyläkoulussa vietetään tänä keväänä viimeisiä kevätjuhlia, mutta kylä halutaan säilyttää aktiivisena erilaisilla tapahtumilla.

Jarkko Hirvi

Kyläkoulut Partalan kyläläiset pelkäävät, että joku ostaa koulun pelikenttineen.

Kyläkoulun lopettaminen ei välttämättä tarkoita kylän kuihtumista.

Tästä hyvä esimerkki on Lappeenrannan Partalan kylä, jonka kyläkoulussa vietetään tänä keväänä viimeisiä kevätjuhlia. Partalan koulu loppuu. Ensi syksynä oppilaat joutuvat siirtymään Pontuksen kouluun, jonne koulumatka pitenee kuusi kilometriä.

Mutta koulun lopettaminen ei ole vähentänyt kyläläisten aktiivisuutta, vaan on päinvastoin lisännyt kyläläisten ja kylätoimikunnan halua säilyttää kylä elävänä.

Lopettavan tyhjän koulun ylläpitokustannukset, esimerkiksi lämmittäminen, ovat kylätoimikunnalle liian suuret, joten heillä ei ole tähän varaa, mutta kyläläiset alkavat tänä keväänä rakentaa kotaa kokoontumispaikaksi. Kota on tarkoitus rakentaa noin kilometrin päähän koulusta. Siellä voivat kokoontua kyläläiset juhannuksena tai jouluna. Myös Martat voivat pitää siellä kokouksia.

– Jotta kylällä säilyisi kiintopiste, kylätoimikunnan puheenjohtaja Kaisa Rautakannel perustelee kodan rakentamista.

Kyläläisiä huolettaa nimittäin, miten käy kylän tärkeälle kokoontumispaikalle koululle, jos joku ostaa Partalan koulun. Uhkana on myös, että koulun alueella olevat kentät siirtyvät uudelle omistajalle, jolloin kyläläiset eivät voi enää pelata niillä.

Kylätoimikunta on tähän asti jäädyttänyt kentän ja kesällä on tarkoitus vaihtaa kentän laidat uusiin parempiin laitoihin. Partalan kyläläiset ovat saaneet kaukaloa varten kentän laidat Hovipellon lopetetulta koululta ja he ovat saaneet myös tekonurmea, jolla on tarkoitus tehdä koulun kentästä jalkapallokenttä kesäisin.Uusi kentän paikka voidaan joutua etsimään muualta, jos koulualueelle ei ole enää menemistä.

Partalan koulun viimeiset kevätjuhlat eivät tule olemaan mikään ihan tavallinen tapahtuma. Rautakannel nimittää tapahtumaa isoksi luokkakokoukseksi, jonne kutsu lähetetään kaikille mahdollisille entisille oppilaille ja opettajille.

Oppilaat ovat alkaneet harjoitella myös viimeistä kevätnäytelmää. Partalan koulun kevätjuhla on 27.5. kello 14.

Rautakannelta surettaa kyläkoulun lopettaminen.

– Kyläkoulussa opettajat tuntevat oppilaat läpikohtaisin. Oppilaille on aikaa aivan eri tavalla kuin massakouluissa, hän kertoo.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi