Aivoinfarkti katkaisi lappeenrantalaisen yrittäjän 30-vuotisen uran – Jatkaja löytyi läheltä

Olga Vershinina (oik.) jatkaa Marja Paanolan työtä.

Heikki Kemppainen

Yritykset Aivoinfarkti katkaisi Marja Paanolan 30-vuotisen yrittäjäuran Lappeenrannassa. Nyt Saimaan Valaisimelle on löytynyt jatkaja.

Elokuun 8. päivänä 2015 lappeenrantalaisen yrittäjän Marja Paanolan elämä muuttui hetkessä. Hän oli toimistossaan tietokoneen äärellä kirjoittamassa sähköpostia ja tunsi äkkinäistä väsymistä.

– Tuntui, että hommasta ei tule mitään. Poikani huomasi myös, että kaikki ei ole aivan oikein, hän muistelee tuota hetkeä Lappeenrannan Ratakadulla hän yrityksensä Saimaan Valaisimen toimistossa.

Paikalle hälytettiin ambulanssi, joka vei hänet ensin keskussairaalaan. Sieltä hänet kiidätettiin Helsinkiin Meilahden sairaalaan. Diagnoosi oli aivoinfarkti ja seurauksena oli vasemman puolen halvaus.

Paanola on kuntoutunut hyvin, mutta yrittäjänä hän ei pysty enää jatkamaan. Hän myi Saimaan Valaisimen liiketoiminnat tammikuussa pitkäaikaiselle työntekijälleen Olga Vershininalle, jonka poika Aleksander Kinnunen on myös omistajana valaisinfirmassa.

Vershinina on työskennellyt liikkeessä kahdeksan vuotta.

– Olga oli paras vaihtoehto jatkajaksi. Hän tuntee alan. Valaisinpuolen yritykseen ei oteta niin vain ketä tahansa. Pitää tietää alasta. Tähän ei kouluteta missään oppilaitoksessa, Paanola kertoo.

Hän myöntää, että jatkajaa ei ollut helppo löytää. Sairastumisen jälkeen hänen poikansa Jani Tiippana jatkoi liikkeen vetämistä, mistä äiti on hyvin kiitollinen.

– Hän hyppäsi isoihin saappaisiin ja jätti opiskelut kesken Jyväskylän yliopistossa.

Jani Tiippana veti yritystä 1,5 vuotta, mutta lopulta liiketoimintojen myynti yhtiön työntekijälle oli yhteinen aloite. Paanola toivoi kovasti toipuvansa työkykyiseksi, mutta lopulta hän totesi, että yhtiölle tarvitaan uusi jatkaja. Aivoinfarktin jälkeen hän ei pystynyt aluksi sanomaan edes omaa nimeään, mutta nyt hän liikkuu ilman apuvälineitä ja puhe on selkeää.

Vershinina muutti Suomeen 12 vuotta sitten Petroskoista. Hän opiskeli ensin 1,5 vuotta suomen kieltä, minkä jälkeen hän sai harjoittelu- ja oppisopimuspaikan Saimaan Valaisimesta. Ennen Lappeenrantaan muuttoa hän oli ollut Venäjällä toimitusjohtajana perheen kuljetusliikkeessä.

Vershinina on tyytyväinen uutena yrittäjänä. Finnverasta, pankista ja kirjanpitäjä Ritva Närhestä on ollut paljon apua.

– Oikein hyvältä tuntuu, hän kertoo.

Hän aikoo säilyttää Saimaan Valaisimen linjan, joka on ollut, että ennemmin pyritään laatuun kuin halpaan hintaan. Hän uskoo, että valaisemissa erikoisliike menestyy kilpailussa nettiä vastaan neuvomalla asiakasta, esimerkiksi onko valaisemissa riittävästi valoa ja miten huoneen väripinnat vaikuttavat valaistukseen. Paanola kertoo, että ihmiset haluvat nähdä valaisimen ennen ostamista.

Ilmastonmuutos on myös vaikuttanut valaisinten myyntiin. Pitkät syksyt ovat nykyään usein lumettomia, mikä vaikuttaa myös valon määrään. Valoa tarvitaan enemmän.

– Huono valaistus syksyinä ilman lunta voi lisätä stressiä, Vershinina mainitsee. Vershininan mukaan nyt suositaan erityyppisiä varjostimia, hyviä lukulamppuja ja design-valaisimia. Merkittävä muutos on ollut myös led-valojen tulo markkinoille. Paanola haluaa lopuksi kiitää kaikkia asiakkaita 30 vuodesta.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi