Puheenaihe

Pullervo pullahtaa taas pintaan – Huippusuosittu Norppalive-kanava avautuu koko kansalle

Viime keväänä erittäin suosituksi osoittautunut Norppalive-kamera aloittaa saimaannnorppien seurannan internetissä heti vapun jälkeen. – Kuvassa Pullervo-hylje viime keväänä julkisuuden valokiilassa.

WWF

Viime keväänä tavattoman suosituksi kohonnut WWF:n Norppalive-kanava avautuu myös alkavana keväänä kaikkien seurattavaksi luontokanavaksi. Vuonna 2016 oli ensimmäinen vuosi, jolloin suomalaiset pääsivät seuraamaan suorassa nettivideolähetyksessä saimaannorppien eloa rantakivellä.

– Kyllä Norppalive käynnistetään myös tänä keväänä. Aivan tarkkaa aloituspäivää ei vielä ole päätetty, mutta näillä näkymin avajaispäivä on heti vapun jälkeen, siis toukokuun alkupäivinä, kertoo WWF:n tiedottaja Joonas Fritze.

Norppalivessä on ollut mahdollista seurata muun muassa Pullervoksi ja Siiriksi nimetyn norppaklaksikon lekottelua keväisessä auringonpaisteessa.

– Viime vuonna Norppalive sai aivan käsittämättömän paljon seuraajia, koska sillä oli peräti 2,05 miljoonaa katselukertaa. Google-hakujen osalta sillä oli enemmän hakukertoja kuin Brexitillä tai Yhdysvaltain presidentinvaaleilla, Fritze myhäilee.

Joonas Fritzen mukaan Norppaliven suosiota on vaikea suoralta kädeltä selittää.

– Kyse on varmasti siitä, että saimaannorppa on Suomessa niin ikoninen laji, jota hyvin harvalla on mahdollista nähdä luonnossa. Varmasti myös Norppaliven rauhallinen rytmi tervetullutta vastapainoa hektiselle ja kiireiselle arjelle, Fritze pohtii.

WWF:n periaatteena on ollut se, että Norppalive-kanavan kameran sijaintipaikkaa ei paljasteta, jotta ulkopuoliset eivät häiritsisi saimaannorppia. Viime kesänä tosin kävi niin, että toisinaan kuva-alan taustalla näkyi ohikulkevia veneitä.

– Kamera on myös suunnattu kuvaamaan niin, että taustamaisemasta ei voi päätellä, mikä on kameran sijaintipaikka, Fritze kertoo.

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis) on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä, eikä sitä esiinny missään muualla kuin Suomessa Saimaan vesistössä.

WWF:n vuonna 1979 aloittaman aktiivisen suojelun ansiosta norppakanta on säilynyt ja kasvanut Saimaalla. Saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään.

Lisää aiheesta: 

Pokemon Go, Norppalive ja Saara Aalto – näitä googlattiin vuonna 2016, katso lista14.12.2016 20.05
Norppagalleria esittelee Ritvan, Pullervon ja muut saimaannorpat – katso hauskat kuvat9.9.2016 08.10
Onko ikävä Pullervoa? – Korkeasaaren eläinkameroista apua vieroitusoireisiin10.7.2016 09.30
Syyskuussa loiskahtaa: Pullervon lajiveljet saavat oman postimerkin16.5.2016 14.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi