Elokuva-arvio: Matt Damon komeissa maisemissa

Kiinan muurilta avautuu monia vaikuttavia näkyjä.

Universal Pictures

The Great Wall on kiinalaisen veteraaniohjaaja Zhang Yimoun ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Amerikkalais-kiinalaisen yhteistuotannon sankarina nähdään Matt Damon.

Yimou muistetaan komeista spektaakkeleista, kuten Punainen lyhty, Hero, Lentävien tikarien talo ja Kultaisen kukan kirous, joiden visuaalisuus on huippuunsa hiottua.

Uutuus on suoraviivaisempi ja länsimaista katsojaa ajatellen tehty toimintaelokuva, jonka fantasiaulottuvuus ei varmasti miellytä kaikkia ohjaajan ystäviä.

Joskus 1000-luvun tienoilla ulkomaalaisten sotureiden joukko yrittää päästä käsiksi kiinalaisten kehittämään ruutiin, silloisen maailman tehokkaimpaan aseeseen.

Kahden jäljellä olevan miehen (Damon ja Pedro Pascal) matka tyssää Kiinan muurille. Siellä heitä on vastassa mahtava armeija, joka valmistautuu taistelemaan mystistä vihollista vastaan.

Kiinalaiset ovat kehitelleet ikuisuuden mitä ihmeellisimpiä taistelukeinoja, mutta ratkaisun tuo tietysti länsimainen sankari.

Itseironiset seikkailijat ovat oman edun asialla, kun taas kiinalaisten sotureiden toimintaa ohjaa kurinalaisuus ja luottamus. Mutta itä kyllä opettaa, minkä puolesta kannattaa taistella.

Tämä on uuvuttava ja latistava asetelma. Ohjaajaa on kritisoitu aiemmin pinnallisesta visuaalisuudesta, mutta nyt visuaalisuus tuntuu olevan teoksen ainoa myönteinen anti. Kiinan muurilta avautuu monia vaikuttavia näkyjä, jotka herättävät halun nähdä Yimoun vanhempia elokuvia.

* *

 

Kaisa Hiltunen

 

 

AutonOsat24.Fi