Paikalliset

Heikki Karvisen uskomaton tarina: Lappeenrannasta Tanskan jääkiekon suurmieheksi

70 vuotta täyttävä Heikki Karvinen on lähtöisin Lappeenrannasta. Hänen tyttärensä on valittu maailman parhaaksi hyökkääjäksi.

Heikki Karvinen seuraa harjoittelua.

18-vuotiaana Lappeenrannasta Ruotsiin muuttanut Heikki Karvinen tunnetaan nykyään Tanskan jääkiekon suurmiehenä. Häntä on tituleerattu jopa Tanskan Herra Jääkiekoksi.

Jouluna alkaneissa jääkiekon nuorten MM-kisoissa Tanskan maajoukkueessa pelaa 6–7 hänen valmennettavaansa. Melkoinen saavutus, jos ajatellaan, että hän täyttää 18. tammikuuta 70 vuotta.

Karvisella on myös 28 Tanskan mestaruutta eri-ikäisten junioreiden valmentajana.

Hänen tyttärensä Michelle Karvinen, joka pelaa Suomen maajoukkueessa, valittiin myös Sotshin olympiaturnauksessa 2014 parhaaksi hyökkääjäksi. Hänen poikansa Jannik on Tanskan maajoukkueringissä.

Heikki Karvisen juuret ovat Lappeenrannassa, jossa hän on myös syntynyt.

– Kimpisen kentällä olen oppini oppinut, hän naurahtaa puhelimessa Tanskasta. Hän ukkinsa asui kentän läheisyydessä, joten kenttä tuli hänelle tutuksi. Hän ei pelannut junnuna SaiPassa, jossa pelasi monta hänen kaveriaan, vaan hänen joukkueensa oli Lappeenrannan Pallo.

Karvinen muutti 18-vuotiaan Ruotsiin, jossa hän pelasi IK Panternissa. Hänen äitinsä meni naimisiin tanskalaismiehen kanssa, mikä vei myös Karvisen Kööpenhaminaan. Hän oli voittamassa pelaajana Tanskan mestaruutta vuonna 1979, minkä jälkeen hän aloitti valmennusuran ja lähti nostamaan tanskalaista jääkiekkoa aallonpohjasta. Hän lähti liikkeelle nuorista.

– Minulla ei ole ollut suurta kiinnostusta aikuisten valmentamiseen. Olen ollut kiinnostunut kehitysvalmentamisesta. Ensimmäiset tanskalaiset NHL-pelaajat olivat minun tekemiäni.

Hän vetää edelleen jääkiekkokoulua 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille Michellen ja Jannikin kanssa. Eikä 70 vuoden ikä ole esteenä.

– Ensi kauden ainakin jatkan. Mennään vuosi kerrallaan.

Moni haluaisi tietää, miten maailman parhaita jääkiekkoilijoita kasvatetaan. Karvinen kertoo, että hän aloitti tyttärensä Michellen valmentamisen, erityisesti tekniikan kehittämisen hyvin nuorena.

– Michelle oivaltaa asiat helpommin ja paremmin.

Valinta maailman parhaaksi naishyökkääjäksi herättää isässä tietysti tyytyväisyyttä.

– Onhan se hieno tunne. Oikeaa hommaa on tehty.

Hän kertoo, että Michelle osallistuu todennäköisesti myös seuraaviin, kolmansiin olympialaisiinsa. Tanskassa suomalainen jääkiekko arvostetaan korkealle.

– Suomen ja Ruotsin jääkiekko arvostetaan täällä samalle tasolle. Tosin suomalaiset pelaavat erilaista jääkiekkoa kuin ruotsalaiset.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi