Berner vastaa kohuun: "Julkinen raha ei riitä väylien ylläpitoon"

Anne Berner (kesk.).

Jouni Lampinen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kirjoittaa blogissaan, että julkinen raha ei riitä ylläpitämään tai kehittämään Suomen liikenneverkkoa. Bernerin mukaan jotain on pakko tehdä, jotta korjausvelka ei kasvaisi kohtuuttomaksi ja uusia liikenneinvestointeja voitaisiin ylipäänsä toteuttaa.

Tällä hetkellä infrastruktuurin kehittämiseen saadaan rahaa valtion budjetista. Liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin selvittää parhaillaan, olisiko valtion omistama liikenneverkkoyhtiö parempi synnyttämään uusia liikennepalveluita ja takaamaan infrahankkeille riittävän rahoituksen.

– Hallitus pyrkii edistämään uusien liikennepalveluiden syntymistä Suomeen. Jotta uusia liikennepalveluja voi syntyä, tarvitsemme laadukkaan ja hyväkuntoisen väyläverkoston, joka vastaa kuluttajien ja elinkeinoelämän tarpeita, Berner kirjoittaa.

Hänen mukaansa tavoitteena on luoda malli, joka tarjoaisi kansalaisille laajan kirjon erilaisia liikennepalveluita. Kansalainen maksaisi palveluista käytön mukaan. Vastaavasti valtio alentaisi veroja siten, että liikenteen käyttäjien taloudellinen kokonaisrasitus ei kasvaisi.

– Markkinoille syntyvä kilpailu pitäisi palvelujen hinnat kurissa. Palveluntarjoajat laskuttaisivat palveluista oman hinnoittelunsa mukaisesti.

Kansalainen voisi kilpailuttaa palveluntarjoajia. Berner uskoo, että liikennemarkkinoilla voisi syntyä samanlaista positiivista draivia kuin telemarkkinoilla konsanaan.

– Markkinoiden luominen ja kilpailun avaaminen lisäsivät palveluntarjoajien määrää ja monipuolistivat tarjolla olevien palveluiden kirjoa ja hinnoittelumalleja. Nykyisin suomalaiset voivat valita itselleen sopivan telepalvelun maailman edullisimpiin kuuluvilla hinnoilla.

toimitus

 

 

AutonOsat24.Fi