Suomi romahti Pisa-vertailussa: Tytöt jyräävät pojat nyt miehiselläkin alalla

Pisa-tutkimuksen ilonaiheita on, että tytöt pärjäsivät tutkimuksessa hyvin.

Veera Visuri

Pisa-vertailussa paljastui kuilu suomalaisten tyttöjen ja poikien luonnontieteiden osaamisessa – tyttöjen hyväksi. Tytöt olivat tuoreen Pisa-tutkimuksen mukaan 19 pistettä poikia parempia.

Suomi oli luonnontieteisiin keskittyneessä Pisa-tutkimuksessa ainoa maa, jossa erinomaisesti osaavista oppilaista enemmistö oli tyttöjä.

Liian monen motivaatio on hukassa."

Kaiken kaikkiaan suomalaisnuorten osaaminen luonnontieteissä putosi Pisa-tutkimuksessa 32 pistettä vuoteen 2006 verrattuna. Romahduksen tasoa voi verrata miltei yhden kouluvuoden edistymiseen opinnoissa.

Pisa-arvion mukaan vuosittain runsaat 6000 nuorta jää Suomessa vaille riittäviä perustaitoja luonnontieteissä. Luonnontieteitä heikosti osaavien nuorten osuus on miltei kolminkertaistunut.

– On pohdittava, mitkä kouluun tai yhteiskuntaan liittyvät muutokset ovat johtaneet siihen, että niin monia poikia ei kiinnosta koulussa tarjottu oppimisen malli, pohtii opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Pisa-tulosten äärellä.

– Peruskoulun uudistuksille on kipeä tarve, sillä liian monen motivaatio on hukassa, hän sanoo.

Huolestuttavasta kehityksestä huolimatta suomalaisnuorten osaaminen on edelleen OECD-maiden huipputasoa.

Luonnontieteissä suomalaiset 15-vuotiaat olivat OECD-maista kolmansia ja kaikkien osallistujamaiden joukossa viidensiä. Edellä olivat Singapore, Japani, Viro ja Taiwan.

Lukutaidossa suomalaisnuoret ovat edelleen parhaiden joukossa. Lukutaidon taso oli korkein Singaporessa, jonka jälkeen tasaväkisinä tulivat Hongkong, Kanada, Suomi ja Irlanti sekä niiden jälkeen Viro.

Muissa Pohjoismaissa lukutaidon taso oli selvästi heikompi kuin Suomessa.

Matematiikan osaaminen on Suomessa säilynyt ennallaan. Sijoitus oli seitsemäs OECD-maiden joukossa yhdessä tasapistein Tanskan kanssa.

Edelle sijoittuivat Japani, Korea, Sveitsi, Viro, Kanada ja Alankomaat.

Koulujen väliset erot olivat Suomessa edelleen osallistujamaiden pienimpiä. Erot olivat kuitenkin kasvaneet entisistä tutkimuksista niin, että pääkaupunkiseudun oppilaiden tulokset olivat selvästi muuta maata parempia.

Myös perhetaustan vaikutus opiskelumenestykseen on vahvistunut. Vanhempien koulutuksen, ammatin ja varallisuuden vaikutus on voimistunut Suomessa nopeasti, kun vielä vuonna 2009 vaikutus oli Suomessa vertailumaiden pienimpiä.

Pisa-tutkimus tehtiin nyt kuudennen kerran. Pisa arvioi kolmen vuoden välein oppimistuloksia lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Arvioinnin pääalue vaihtuu joka kierroksella.

Oppilaat poimittiin 15 vuotta täyttävistä oppilaista satunnaisotannalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen

 

 

AutonOsat24.Fi