Paikalliset

Lappeenrannan kirjasto teki uuden aluevaltauksen – nyt voi lainata polkupyöriä

Erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholma esittelee lainattavissa olevaa polkupyörää.

Riina Haapala

Lappeenrannan pääkirjastosta voi lainata myös polkupyöriä. Pyörät ovat olleet lainattavissa kesäkuun alusta alkaen. Ensimmäisen viikon aikana pyöriä ei vielä oltu lainattu.

Toinen pyöristä on normaali naistenpyörä ja toinen, hieman pienempi pyörä. Idea pyörien lainattavaksi ottamiseen lähti muiden kaupunkien esimerkistä.

– Ainakin Turussa on kokeiltu jo jonkun vuoden ja meillä on ollut ajatus, että se olisi hauska pieni lisä. Siitä se sitten lähti vähän muiden esimerkistä, erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholma kertoo.

Kirjastosta on voinut lainata jo useamman vuoden ajan erilaisia liikuntavälineitä ja pelejä.

– Kävelysauvat, askelmittari, gymstick-jumppakeppi ja tasapainolauta, Santaholma luettelee.

– Meillä on ollut myös sisäcurling-setti, mutta ainakin vähän aikaa sitten se oli vähän epäkunnossa.

Santaholma kertoo, että liikuntavälineiden lainaus on toteutettu yhteistyössä liikuntatoimen kanssa. Taustalla on ajatus hyvinvoinnin tukemisesta.

– Ideana on, että voi kokeilla, kun kirjastosta saa lainaan ja voi miettiä, ostaako itselleen. Ne ovat myös osa kestävää kehitystä ja ajatusta, ettei ihan kaikkea tarvitse itse omistaa, vaan asioita voi lainata, esimerkiksi kirjastosta, Santaholma sanoo.

Pyöriä voi lainata päiväksi kerrallaan eli ne pitää palauttaa vielä lainauspäivänä ennen kirjaston sulkemista. Pyörän lainaaminen onkin poikkeuksellista, sillä muiden liikuntavälineiden laina-aika on yksi viikko.

Pyörän voi itsenäisesti lainata 15-vuotias kirjastokortillaan, alle 15-vuotiailla tulee olla mukanaan huoltaja. Lisäksi lainaaja on velvollinen korvaamaan vahingot. Omavastuu pyörän rikkoutumisessa tai katoamisessa on enintään 300 euroa. Myöhästymismaksukin on kirjoja korkeampia. Lisäksi pyörän mukana lainataan pyöräilykypärä.

– Polkupyörällä on näppärä liikkua paikasta toiseen ja nyt sen voi tehdä silloinkin, kun oma pyörä ei ole lähettyvillä.

Santaholman mukaan ei ole mahdotonta, että kirjastoon voitaisiin ottaa lainattavaksi vielä muutakin. Lainattavien asioiden laajentuminen kirjoista, musiikista ja elokuvista peleihin ja harrastusvälineisiin on Santaholman mukaan osa ajassa kiinni elämistä.

– Kyllähän Suomen kirjastoissa on lainattavissa kaikkea porakoneista lähtien. Kyllähän näitä ajatuksia on. Varmasti tulee taas jotain ajankohtaista ja kiinnostavaa, Santaholma sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi