Paikalliset

Kannattaako kerrostaloa peruskorjata? Kaupunki ja yksityiset päätyivät Toivonkadulla eri ratkaisuihin

 

Toivonkadulla on kaksi samanlaista kerrostaloa. Kaupungin vuokratalo puretaan, mutta yksityisomistuksessa oleva talo jatkaa elämäänsä.

Janne Koivisto

Kerrostalon purku herättää hämmästystä Lappeenrannan Toivonkadulla.

Toivonkadulla on kaksi samanlaista kerrostaloa, joista toinen on yksityisessä omistuksessa. Toisen omistaa Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy, joka on kaupungin vuokra-asuntoyhtiö.

Lappeenrannan Asuntopalvelu purkaa parhaillaan omaa kerrostaloaan, vaikka viereinen kerrostalo on kunnossa eikä asunto-osakeyhtiö aio purkaa sitä.

Vuokratalon purku on saanut jotkut epäilemään, ettei kaupunki pidä kerrostalojaan kunnossa ja haaskaa kuntalaisten rahoja.

Lappeen Rakennuttaja Oy:n toimitusjohtaja Pekka Talonpoika kiistää väitteet. Hänen mukaansa uusi kerrostalo maksaa melkein saman verran kuin vanhan korjaaminen.

– Vanha talo oli peruskorjausiässä. Lappeenrannan Asuntopalvelu suunnitteli siihen peruskorjausta, mutta peruskorjauksen hinta nousi niin lähelle uudisrakennuksen hintaa, että asuntopalvelu päätti purkaa vanhan talon ja rakentaa tilalle uuden kerrostalon, Talonpoika kertoo.

Hänen mukaansa tässä tapauksessa uudisrakennusvaihtoehto oli kustannusarvioiden perusteella vain noin parisataa euroa neliömetriltä kalliimpaa kuin vanhan talon peruskorjaaminen.

Kerrostalon purkuun oli myös muita syitä.

Pienten asuntojen kysyntä on kasvanut, joten uuteen kerrostaloon rakennetaan pääasiassa yksiöitä ja kaksioita. Kun vanhassa kerrostalossa oli 20 asuntoa, uuteen niitä tulee 31.

– Pääsääntöisesti siitä tulee hyvin samannäköinen kuin vanhasta talosta, mutta asunnot ovat pienempiä, koska nykyihmiset haluavat asua hieman pienemmissä asunnoissa.

Uudesta kerrostalosta pystytään myös rakentamaan vanhaa esteettömämpi.

Uuteen kerrostaloon on myös helpompi saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) korkotukilainaa.

– Asuntopalvelu rakentaa kohteita valtion Aran korkotukilainalla ja myös Ara kehotti Asuntopalvelua pohtimaan uudisrakentamisen vaihtoehtoa, koska peruskorjaaminen oli sen mielestä siihen kohteeseen liian kallis vaihtoehto uudisrakentamiseen verrattuna.

Asuntopalvelu sai tämän viikon perjantaihin mennessä tarjoukset uuden kerrostalon urakoista.

– Jos päätöksien teko sujuu nopeasti ja Arasta saadaan hyväksyntä kustannuksille, uutta kerrostaloa päästäisiin rakentamaan touko-kesäkuun vaihteessa, Talonpoika ennakoi.

Uusi kerrostalo valmistuu noin vuoden kuluttua rakentamisen aloittamisesta.

– Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy ilmoittaa ihan lehti-ilmoituksella, kun asunnot ovat haettavissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi