Paikalliset

Yliopiston tutkijat selvittivät: Venäjä voi yllättää uusiutuvassa energiassa

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Janne Koivisto

Täysin uusiutuva energiajärjestelmä on mahdollinen ja taloudellisesti kilpailukykyinen Venäjällä ja Keski-Aasiassa vuonna 2030.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijat mallinsivat uusiutuvan energiajärjestelmän Venäjälle ja Keski-Aasialle. Tulokset osoittavat, että uusiutuva energia on edullisin vaihtoehto ja voi tehdä Venäjästä erittäin energiakilpailukykyisen alueen pohjautuen uusiutuviin energiamuotoihin.

Tutkimuksen mukaan sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä Venäjän alueella on 50 prosenttia edullisempi kuin uusimpaan eurooppalaiseen ydinvoimaan tai hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin perustuva vaihtoehto. Tutkimuksessa uusiutuva energia kattoi sähkön kulutuksen ja teollisuuden maakaasun käytön, ei esimerkiksi liikennettä tai lämmitystä.

– Käsittääksemme tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjälle ja Keski-Aasialle on tehty täysin uusiutuvaan energiaan perustuva mallinnus. Se osoittaa, että Venäjästä voi tulla yksi maailman energiakilpailukykyisimmistä alueista, professori Christian Breyer sanoo.

Täysin uusiutuvaan energiaan siirtyminen on mahdollista, koska alueella on paljon erilaisia uusiutuvan energian lähteitä.

Mallinnettu järjestelmä perustuu tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaan sekä bio- ja geotermiseen energiaan. Tuuli kattaa noin 60 prosenttia tuotannosta, ja loppu jakautuu tasan muiden energiamuotojen välillä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi