Paikalliset

Kaikki lapset eivät tiedä, miksi joulua vietetään – "tuntemus on todella ohentunut"

JOULU Imatralla lapset tuntevat sanoman paremmin kuin isoissa kaupungeissa.

Imatran seurakunnan Pirjo Tiippana toteaa, että lahjat kuuluvat lapsen jouluun ja niistä saa nauttia. 6-vuotias Joonas Jalkanen on toivonut pukilta lahjaksi Star Wars -tavaraa ja Playmobil-leluja. 3-vuotiaan Juulia Jalkasen listalla on Ryhmä Hau ja My Little Pony -leluja. Lasten äiti arvelee, että pukki saattaa hyvinkin nämä toiveet täyttää. Joonas tosin myöntää olleensa joskus vähän tuhmakin, mutta äiti uskoo joulupukin ymmärtävän tämän.

Tuija Horttanainen

Kaikki lapset eivät nykypäivänä tiedä, miksi joulua vietetään. Heille juhla tarkoittaa vain kuusen alla odottavaa lahjavuorta. Samoin pääsiäinen voi kulminoitua suklaamunien syömiseen, vaikka molemmilla juhlilla on takanaan suuri sanoma.

Kun menen päiväkotiin käymään, lapsista ehkä yksi tai kaksi ei saa hetkeen osallistua.

Imatran seurakunnassa varhaiskasvatuksesta ja perhetyöstä vastaavan työalajohtaja Pirjo Tiippanan mukaan joulun sanoma on Imatran seudun lapsilla pääkaupunkiseutulaisia paremmin hallussa.

– Täällä eletään edelleen yhteisössä, jossa perinteet ovat arvossaan. Olen hyvilläni tilanteesta, sillä pk-seudun kollegoilta olen kuullut, että siellä joulun sanoman tuntemus on todella ohentunut.

Seurakunta tekee Imatralla yhteistyötä niin koulujen kuin päiväkotienkin kanssa. Päiväkodeissa käydään säännöllisesti kirkkovuoden aikana ja joulukirkkoon kutsutaan päiväkotilaiset, esiopetuksessa olevat lapset sekä ykkös- ja kakkosluokkalaiset.

– Kun menen päiväkotiin käymään, lapsista ehkä yksi tai kaksi ei saa hetkeen osallistua.

Tiippanakin kohtaa välillä lapsia, jotka kuulevat joulun sanomasta ensi kertaa. Joulukertomus herättää konkreettisia kysymyksiä.

– Lapset kysyvät, miksi Joosef ja Maria eivät menneet Nasaretista Betlehemiin autolla. He saattavat myös haluta tietää, mitä eväitä matkalla syötiin tai oliko mukana myös muita ihmisiä. Usein joutuu vastaamaan, että valitettavasti en tiedä, Tiippana naurahtaa.

Seurakunta kylässä

Imatran seurakunta tekee yhteistyötä kaikkien koulujen kanssa.

Seurakunta on tukena koulun ja kodin uskontokasvatuksen ohella myös eettisyys- ja suvaitsevaisuuskasvatuksessa.

Esimerkiksi Imatrankosken koululla seurakunnan varhaisnuorisotyöntekijä pitää koululla päivänavauksen kerran kuussa.

Perinteisesti seurakunta vierailee kirkkovuoden suurimpien juhlien, joulun ja pääsiäisen aikaan koululla.

Lisäksi koulun kuudesluokkalaiset käyvät loppukeväästä seurakunnan leirikeskuksessa Päivärannassa.

Lähde: Imatrankosken koulun koulutiedote

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat