Paikalliset

Lappeenrantalaismies joutui tekemisiin Venäjän trollitehtaan kanssa

Lappeenrantalainen Jorma Tyrmi yllättyi, että venäläinen propagandasivusto mainostaa Facebookissa.

Janne Koivisto

Lappeenrantalainen Jorma Tyrmi hätkähti viime viikolla Facebookissa, kun hänen näytölleen ilmestyi erikoinen mainos.

Mainoksessa hymyili Venäjän presidentti Vladimir Putin, ja se johti Sott.net-nimisen sivuston artikkeliin.

– Mielenkiintoista oli, että mainos oli maksettu. Venäjä on valmis maksamaan amerikkalaiselle yhtiölle, että saa syöttää suomalaisille puppua, Tyrmi ihmettelee.

Artikkelissa kehotetaan allekirjoittamaan Putinia tukeva kirje.

– Putin on osoittanut olevansa ensiluokkainen valtiomies ja poliitikko tehden sekä oman maansa että muun maailman puolesta enemmän kuin kukaan muu asettumalla Yhdysvaltojen imperiumin röyhkeyttä ja ahneutta vastaan.

Sott.net-sivusto sisältää myös muita Venäjää tukevia kirjoituksia.

Dosentti Torsti Sirén Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Sott.net on Venäjän propagandaa. Se kuuluu samaan sarjaan kuin Sputnik-sivusto.

– Keskustelija ei pääse koskaan selvyyteen, kenen kanssa juttelee, ja sivustoja julkaistaan monella kielellä monissa valtioissa, Sirén sanoo.

– Sivustot väittävät esittävänsä vaiettuja uutisia tai tasapuolista uutisointia, mutta ne ovat juuri sitä itseään: Venäjä-johtoista propagandaa, hän kertoo.

Jorma Tyrmi päätti kommentoida mainosta. Hän kirjoitti epäilevänsä, että kirjeen laatijan todellisuudentaju on häiriintynyt.

Sivusto vastasi, että erilaiset todellisuuskäsitykset ovat usein paikkasidonnaisia.

– Se, mikä on yleinen mielipide Putinista vaikkapa Lappeenrannan nakkikioskilla, ei välttämättä vastaa esimerkiksi BRICS-maiden kansalaisten enemmistön näkemystä, vastaus kuului.

BRICS-maihin kuuluu Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka.

Se, että Venäjä levittää propagandaa suomeksi, ei yllätä Torsti Siréniä. Hänen mukaansa jopa Venäjän suurlähetystön voidaan väittää harjoittavan suomenkielistä informaatiosotaa.

– Jos vertaa kyseisen lähetystön uutisointia esimerkiksi Yhdysvaltojen Helsingin lähetystöön, ero on se, että Venäjän lähetystö maalailee Venäjän suuruutta ja Venäjän maailmanpoliittisesti ”oikeutettuja” mielikuvia.

Sott.net ei vastannut haastattelupyyntöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat