Muukon tuulivoimala heitti nyrkinkokoisia jäänmurikoita – naapurit huolissaan

Joutsenon Muukonkankaalla pyörii seitsemän tuulivoimalaa.

Janne Koivisto

Tuulivoimalan tuleva naapuri kertoo olevansa huolissaan voimaloiden aiheuttamasta jäävaarasta.

Viime talvena yksi Muukon seitsemästä voimalasta heitti teollisuuslaitoksen pihalle useita nyrkinkokoisia jäänmurikoita. Yrityksestä vahvistetaan, että tapaus sattui aamupäivällä, jolloin työntekijät olivat töissä. Jäänmurikat eivät osuneet kehenkään.

Tuulivoimalan omistava TuuliSaimaa pysäytti roottorin tapauksen selvittelyn ajaksi.

Kaupunginvaltuutettu: todellinen riski

Lappeenrantalainen kaupunginvaltuutettu Jari Nalli (ps.) pitää tuulivoimalan roottoreihin kertyvää jäätä todellisena uhkana.

Nalli esitti elokuussa rakennuslautakunnassa, ettei kahdelle uudelle tuulivoimalalle pidä myöntää rakennuslupaa. Esitys hävisi äänestyksen äänin 5–3.

Nalli ihmettelee, miten olemassa olevat tuulivoimalat on voitu rakentaa niin lähelle yleisiä teitä.

– Täällä on todellinen riski, hän sanoo Muukonkankaantien ja Raviinitien risteyksessä. Vieressä pyörii 95 metriä korkea tuulivoimala.

– Ihmisillä ei ole tietoa, mikä vaara on, kun kuljetaan tätä tietä. Sieltä voi tulla jäätä päähän tai auton päälle.

Suunnittelu- ja konsulttialan yritys Ramboll laski vuonna 2011 Rauman kaupungille, että teoriassa puolet jääkappaleista lentää yli 200 metriä, 10 prosenttia yli 590 metriä ja 1 prosentti yli 800 metriä.

– Tässä roottorin siipi pyörii alle 10 metrin etäisyydellä tiestä, Nalli huomauttaa.

Toisena ongelmana Nalli pitää ääntä.

– Maailmalla on paljon tietoa ongelmista, joita matalataajuinen ääni aiheuttaa ihmiselle. Asia pitäisi tutkia paremmin eikä ajaa tuulivoimaloita kuin käärmettä pyssyyn. Monet kunnat ovat Suomessakin ottaneet sen kannan, ettei tuulimyllyjä saa rakentaa 1,5–2 kilometriä lähemmäs asutusta.

Toimitusjohtaja: ei tarvitse pelätä

TuuliSaimaan toimitusjohtaja Petteri Laaksonen sanoo, että jäätä ei tarvitse pelätä.

– Vaara-alueet on merkitty paljon paremmin kuin esimerkiksi sähkölinjalla, jota myöten ihmiset kävelevät koko ajan.

Laaksonen sanoo, että roottoreihin muodostuu jäätä hyvin harvoin. Viime talvena Joutsenossa sattunut tapaus on hänen mukaansa poikkeus.

– Olemme sopineet teollisuuslaitoksen kanssa, että jos tuulee sellaisesta suunnasta, että tuuli voi heittää heille jäätä, me pysäytämme tai he pyytävät meitä pysäyttämään turbiinin.

Myöskään äänestä ei tarvitse Laaksosen mukaan huolestua.

– Meillä on ikävä tilanne, että netissä leviää tietoa, joka ei pidä paikkansa. Äänestä on tutkimuksia pilvin pimein, ja kaikki asialliset tutkimukset osoittavat, että tuulivoimalan ääni ei ole ihmiselle haitallista.

Käyttäjän Janne Koivisto kuva
Janne Koivisto

 

 

AutonOsat24.Fi