Paikalliset

18 000 reserviläistä kutsutaan kertausharjoituksiin

Maasotakoulun johtaja eversti Kimmo Lehto ei näe, että Ukrainan kriisi uhkaisi välittömästi Suomea. - Välitöntä uhkaa Suomelle en näe, mutta huolestuttava piirre on, että kylmän sodan jälkeistä järjestystä on järkytetty.

Entistä useampaa reserviläistä odottaa ensi vuonna kutsu kertausharjoituksiin.

Kertausharjoituksien määrä romahti pari vuotta sitten puolustusvoimien säästökuurin takia. Kertausharjoituksiin on osallistunut viime vuosina vain 2 000–3 000 reserviläistä, kun vielä vuonna 2011 osallistujia oli 25 000.

Nyt määrä on kasvamaan päin. Ensi vuonna puolustusvoimat aikoo kutsua kertauksiin 18 000 reserviläistä.

Maasotakoulun johtaja eversti Kimmo Lehto kertoo, että kertausharjoitusten lisääminen liittyy puolustusvoimauudistukseen.

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on sopeuttaa puolustusvoimat aiempaa pienempiin määrärahoihin. Säästöjä haetaan esimerkiksi keventämällä puolustusvoimien hallintoa ja yhdistämällä joukko-osastoja.

Uudistus alkaa purra jo tänä vuonna, mikä mahdollistaa kertausharjoitusten lisäämisen.

– Nyt on hyvä hetki muistuttaa taas työnantajille, että varsinaiset kertausharjoitukset eivät ole vapaaehtoisia. Sen takia pyrimme siihen, että määräys lähetettäisiin puolta vuotta aikaisemmin, jotta henkilö saadaan irrotettua töistä, Lehto sanoo.

Kertausharjoitusten lisääntyminen tuo vipinää Maasotakoulun harjoitusalueille. Maasotakoulu harjoittelee Rakuunamäen ja Leirikentän lisäksi kolmella alueella.

Kimmo Lehdon mukaan ulkoilijoille on toisinaan ollut epäselvää, voiko harjoitusalueilla liikkua. Epäselvyys koskee erityisesti lentokentän eteläpuolella sijaitsevaa Laukkaradan aluetta. Luonnonkaunis mäntykangas on ulkoilijoiden suosiossa.

Lehto toivoo, että ulkoilijat kulkisivat alueelle puomien kautta. Jos puomilla ei ole ilmoitusta harjoituksesta, alueella voi liikkua vapaasti.

– Emme halua olla hankalia, mutta se on turvallisuuskysymys, Lehto sanoo.

Maasotakoulun johtaja on seurannut viime aikoina tiiviisti Ukrainan tilannetta.

– Ei siinä, miten Venäjä toimii, ollut sotilaalle mitään kovin yllättävää. Se ei ollut uusi taktiikka, hän sanoo.

Lehto muistuttaa, että Putin linjasi tavoitteitaan Münchenin puheessaan jo 2007.

– Välitöntä uhkaa Suomelle en näe, mutta huolestuttava piirre on, että kylmän sodan jälkeistä järjestystä on järkytetty. On huolestuttavaa, jos tällainen muuttuu uudeksi toimintatavaksi.

Harjoitusalueet keskustan lähellä

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi