Paikalliset

Silkkikana on uusin trendieläin

TRENDI Mielon tilalla Tirilässä asustaa joukko harvinaisia lajeja.

Silkkikanan lemmikkimäinen ulkomuoto houkuttelee monia uusia kotikanalan perustajia. –Silkkikana on kuitenkin huonompi munimaan kuin maatiaiskana ja munat ovat pienempiä, kertoo Mielon tilan emäntä Jenni Kurki.

Innostus lähiruokaan ja luomuun sekä halu tietää ruokansa alkuperä on tuonut kanat takaisin talojen pihoille.

Jos mielii pihamaalleen vähän erikoisemman kotkottajan, on silkkikana trendikäs vaihtoehto.

Se ei ole mikään ihan tavallinen kana, vaan sen turkki on kuin pehmyttä angoraa ja saa suloisen, pörröisen otuksen muistuttamaan erehdyttävästi pehmolelua.

Pelkiksi lemmikeiksi silkkikanoista ei kuitenkaan ole, vaikkakin ne kesyyntyvätkin helposti – jopa sylikanoiksi.

– Jenkeissä silkkikanabuumi on levinnyt huolestuttavasti. Näyttelijä Tori Spellingkin kuljettaa silkkikanaansa laukussa ja valjaissa. Kana ei kuitenkaan mielestäni sovi missään nimessä pelkäksi lemmikiksi, vaan sen lajinomaisia tarpeita pitää kunnioittaa, huomauttaa lappeenrantalaisen Mielon tilan emäntä Jenni Kurki .

Suomessa silkkikana on vielä harvinainen. Mielon tilalla Tirilässä harvinaisempia lintuja on koko joukko.

Kanalasta löytyy kolmen silkkikanan lisäksi araucanoja, paduaneja, maranskanoja, mustakalkkunoita ja viiriäisiä.

– Kanat ovat meille paitsi hyötyeläimiä, myös hupia. Niitä on rauhoittava katsoa. Monesti kun tulee vain antamaan niille ruokaa, huomaakin jäävänsä kanalaan notkumaan, Kurki kertoo.

Silkkikana, kuten muutkin kanat, ovat Kurjen mukaan hyvin helppohoitoisia. Silkkikanan ongelmana ovat vain niiden tuuheat jalkakarvat, jotka likaantuvat helposti.

– Paakkuja poistetaan sitten kylvettämällä kanojen jalkoja. On aika hassua antaa kanoille jalkakylpyjä, mutta hyvin ne antavat toimenpiteen tehdä, Kurki nauraa.

Linnut tulevat Mielon tilalle pääsääntöisesti munina postitse kasvattamoista. Ne haudotaan koneellisesti olohuoneessa, jossa sohvaa valtaa minipossu Viivi.

– Meillä kaikki eläimet ovat sulassa sovussa keskenään. Kissatkin nukkuvat tipulaatikon vieressä, vaikka metsässä saalistavatkin lintuja. Täällä ne tietävät olevansa keskenään samaa porukkaa, Kurki hymyilee.

Silkkikanasta haaveileva voi löytää kasvattajia vaikkapa munanetti.fi-nettisivustolta. Kurki muistuttaa, että jos ottaa yhdenkin kanan, on rekisteröidyttävä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Lisäksi kanojen pitopaikat on rekisteröitävä. Rekisteröinti on pakollinen, mutta maksuton. Kunnillakin voi olla rajoituksia tuotantoeläinten pitoon kaava-alueella.

– Myös naapureita kannattaa jututtaa, varsinkin, jos ottaa kukon, ettei naapurisopu mene kiekumisen takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat