Paikalliset

Tutkimus: Isoveli teki lapsettomaksi

Miia Pitkänen on tutkinut sisarusten välistä väkivaltaa.

Heikki Kemppainen

– Olin isoveljeni uhri ja sillä oli peruuttamattomat seuraukset käsitykseeni elämästä ja ihmisistä. Veljet olivat minua isompia ja voimakkaampia. Vaikka panin tosi lujaa hanttiin, en voinut heille paljon mitään. Meillä kotona vallitsivat viidakon lait eli vahvin voittaa. Tämä vei uskoni ihmisten hyvyyteen, oikeudenmukaisuuteen ja etenkin perhe-elämään niin, että jäin vapaaehtoisesti lapsettomaksi.

Näin kuvailee eräs sisarus lapsuudenkokemuksiaan Meidän perhe-lehden keskustelupalstalla.

Sisarusten välistä väkivaltaa on tutkittu erittäin vähän.

Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys on toteuttanut hankkeen, joilla on selvitetty, miten yleistä perheen sisäinen väkivalta erityiseesti sisarusten välillä on. Hankkeessa on ollut myös Ensi- ja turvakotien liitto.

 

Väkivaltaa ei usein huomata. Todetaan, että ehkä se on sisarusten välistä tavallista nahistelua.

Tulos oli yllättävä.

 

– 20-30 prosenttia nuorista kuvaa, että ovat kohdanneet omassa elämässään sisarusten välistä väkivaltaa, kehittämispäällikkö Miia Pitkänen Ensi- ja turvakotien liitosta kertoo.

Tutkimuksen nuorisohaastattelut tehtiin Lauritsalassa. Neljää 8.-luokkalaista tyttöä ja neljää poikaa haastateltiin. Heillä ei ollut omakohtaista kokemusta sisarusten välisestä väkivallasta. Myös ammattilaisia, jotka ovat tekemisissä nuorten ja lasten kanssa, jututettiin.

– Tämä on hyvin vakava väkivallan muoto. Toteutuessaan sisarusten välinen väkivalta on hyvinkin traumatisoivaa, jos ei voi saada apua.

Väkivaltaa ei usein huomata. Todetaan, että ehkä se on sisarusten välistä tavallista nahistelua.

Vakavin muoto sisarusten välisestä aggressiosta on väkivalta ja pahoinpitelyt, jotka sisältävät vallankäyttöä ja toisen vahingoittamista. Voidaan huutaa ja heittää tavaroilla. Väkivallaksi on määritelty tapahtuma, joka ei tapahdu kummankin sisaruksen suostumuksella.

Tutkimuksessa todettiin, että erityisesti henkisen väkivallan tunnistaminen on myös vanhemmille haastava. Toisen vähättelyä, mustamaalaamista ja huomiotta jättämistä voi perhesuhteissa tapahtua ilman, että sitä nähdään väkivaltana.

Väkivalta voi olla myös toisen seksuaalisen kehityksen arvostelua.

– Henkinen väkivalta murtaa itseluottamusta ja omaa arvokkuuden tunnetta. Kehittyvän lapsen itsetunto voi murentua, hän voi vetäytyä, sulkeutua, hän voi olla aggressiivinen.

– Perheen avoin ja turvallinen tunneilmapiiri parhaiten ehkäisee tällaisten tapausten esiintymisen. Ei tarjota maastoa, johon väkivalta voi asettua, Pitkänen kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi