Paikalliset

Kannabisongelma kasvaa – moni joutuu katkaisuhoitoon

Tilanne Imatralla on muuttunut huolestuttavaksi, joten nuorille on järjestetty erilaisia valistustilaisuuksia huumeista. Imatralainen uutisoi toissa viikon tapahtumasta.

Entistä useampi joutuu Imatran Honkaharjun sairaalaan katkaisuhoitoon kannabikseen liittyvien huumeiden käytön vuoksi. Usein kyseessä on sekakäyttö, johon liittyy myös alkoholi.

– Viime viikolla neljä, tällä viikolla jo kaksi, Imatran mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesimies Saila Pulkkinen kertoi viime viikon puolivälissä katkaisuhoitoon hakeutuneiden määrästä Imatralla.

Honkaharjuun tulevat yli 18-vuotiaat.

Hänen mukaansa alkuvuosi on ollut vilkkaampi kuin tavallisesti. Se on viikottaista, hän luonnehtii katkaisuhoitoon hakeutuvien määrää.

Imatralla rehottaa nyt kannabiksen kotikasvatus, mikä näkyy selvästi Honkaharjun psykiatrian- ja päihdeosastolla. Pulkkisen mukaan kannabiksen käyttöön liittyy myös muita ongelmia, kuten rahan käyttöä ja asunnon pitämistä on vaikea hallita.

Honkaharjussa kovempien huumeiden käyttöön liittyvä huumeneulojen vaihtaminen on sen sijaan hyvin vähäistä. Imatralla ei ole varsinaista neulanvaihtopistettä, mutta Honkaharjussa niitä on vaihdettu tarvittaessa.

Pulkkinen kertoo, että viimeksi huumeneuloja käytiin vaihtamassa viime syksynä, jolloin liikkeellä oli ulkopaikkakuntalaisia. He tulivat hakemaan puhtaita neuloja, sillä apteekki oli kiinni. He olivat ulkopaikkakuntalaisia.

Hänen mukaansa Honkaharjussa on vaihdettu neuloja puhtaisiin, mutta tarvitsijoita on ollut vain muutamia vuodessa. Syynä on todennäköisesti, että monet hakevat neulansa apteekista, jossa myydään neulapaketteja, tai osa voi lähteä Lappeenrantaan ilmaiseen neulanvaihtopisteeseen. Pulkkinen arvelee, että monille kynnys tulla psykiatrian- ja päihdeosastolle on suuri.

Honkaharjussa on varauduttu tilanteen pahentumiseen suonensisäisten huumeiden käytössä.

– Jos enemmän asia nousee esille, pitää palata asiaan, hän kommentoi.

Imatrankosken apteekissa ei ole huomattu, että huumeneulojen vaihtaminen olisi lisääntynyt.

Neulapaketissa on kolme neulaa ja ruiskua. Hinta on 2,85 euroa.

– Niitä menee muutama viikossa, proviisori Saara Kainulainen kertoo.

– Tilapäisesti määrä vaihtelee kesällä, jolloin ihmiset liikkuvat enemmän, Kainulainen kertoo.

Puhtailla neuloilla ehkäistään tartuntatauteja

Suonensisäisiä huumeita käyttävien on mahdollista vaihtaa likaiset ruiskut ja neulat puhtaisiin.

Huumeidenkäyttövälineitä vaihdetaan, koska sillä ehkäistään tehokkaasti tartuntatautien, esimerkiksi HIVin leviäminen.

Vaihtamisen seurauksena likaisia käyttövälineitä ei jää kaduille ja puistikoihin lojumaan vaan ne tuhotaan asianmukaisesti.

Kunnan tulee huolehtia terveyskeskuksen toimialueella tartuntatautien vastustamistyöstä, mukaan lukien suonensisäisesti huumeita käyttävien terveysneuvonta.

Lähde: Elämä on parasta huumetta ry

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi