Paikalliset

Janne Hynynen vetää Etelä-Karjalan ainoaa äänilevyjen erikoisliikettä

Heikki Kemppainen

Viime kesänä Etelä-Karjalan levyliikkeiden tilanne näytti erittäin huolestuttavalta.

Lappeenrannan Levy-Musiikki, Etelä-Karjalan ainoa äänilevyjen erikoisliike, oli lopettamassa eikä jatkajaa ollut tiedossa.

Tuolloin Levy-Musiikin myyjä Janne Hynynen soitti Levykauppa Äx:n johdolle Helsinkiin.

– Olin suunnitellut, että kun Levy-Musiikki loppuu, että jatkaisin Levy-Musiikkia yrittäjänä. Sitten kuulin kavereilta, että Levykauppa Äx voisi avata liikkeen tänne, niin se tuntui turvallisemmalta kuin että olisin itse yrittäjänä. Olin yhteydessä Äx-ketjun johtoon. Siinä ei kauan nokka tuhissut, kahdessa kuukaudessa kauppa oli pystyssä.

Levyala käy nyt läpi suurta murrosta. Lähes kaikki musiikki on kuunneltavissa erilaisten palvelujen kautta, kaiken lisäksi ilmaiseksi, internetistä.

Hynynen, jonka monet tietysti tuntevat Lappeenrannassa Jouni Hynysen veljenä, uskoo vahvasti, että cd-levyille ja vinyyleille löytyy edelleen ostajia.

– Hyvin liike on lähtenyt, hän hymyilee.

– Jonkin verran käy nuorempaa porukkaa verrattuna Levy-Musiikkiin, ehkä vinyylien takia ja tarjolla on enemmän rap-osastoa ja punkkia.

– Rap-osastoa nuoret kuuntelevat aika paljon.

– Totta kai internet on vaikuttanut monen vuoden ajan. Ehkä me ollaan tarpeeksi hölmöjä, että uskotaan tähän. Levy on konkreettinen asia hyllyssä eikä riitä, että musiikki olisi vain puhelimessa. Äänen laatu on myös parempi levyissä.

Hän uskoo, että erikoisliikkeet pärjäävät myös sen takia, että niistä voi tilata erikoisuuksia, joita ei ole tavaratalojen valikoimissa.

– Imatralta käy paljon porukkaa ja lähialueilta. Kouvolastakin on käyty.

Hynynen ottaa myyntiin paikallisten bändien omakustanteita, joita ei juurikaan muualla ole. Internet on vaikuttanut myös levyjen tekoon.

– Bändien levyjen tekoon budjetit ovat pienempiä. Tarjonta on kuitenkin monipuolisempaa kuin ikinä. Bändit tekevät paljon omakustanteita ja on tullut hirveästi pieniä levy-yhtiöitä. Levyn voi tehdä nykyään jopa kotona.

– Monet bändit ajattelevat levyn teosta, että saisi omat pois, se riittää. He eivät tee levyjä bisneksen takia, vaan rakkaudesta musiikkiin.

Hynynen näkee internetissä runsaasti etuja.

– Helppo kuunnella bändiä, perehtyä ennakkoon Spotifysta. Ei tarvitse ostaa ihan sikaa säkissä.

Levykauppa Äx on järjestänyt myös bändien esiintymisiä uuden levyn ilmestyttyä. Lappeenrantalaiset ovat voineet kuunnella useiden valtakunnallisten nimiesiintyjien, kuten Kotiteollisuuden ja Hanna Pakarisen uutta tuotantoa välittömästi levyn ilmestyttyä. Jarkko Martikaisen ja Stam1nan esiintymistä neuvotellaan kevääksi.

Janne Hynynen

Tällä hetkellä Lappeenrannan liikkeen myydyimpiä ovat muun muassa Nightwishin live, Mokoman uusin ja Black Sabbathin live. Metallimusiikin osuus myynnistä on noin kolmannes.

Hynynen suosittelee amerikkalaisbändin Red Fangin uuta levyä, joka on hevirokkia. Hän mainitsee myös lappeenrantalaisbändit Speed-trap ja J.Kiesi Grandes, jotka ovat myyneet hyvin.

Hynynen on tehnyt useita omien bändiensä levyjä. Hänen bändejään ovat Pronssinen Pokaali, Susivainaa ja Monsterriser. Pronssinen Pokaali ja Susivainaa ovat tekemässä uusia levyjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat