Paikalliset

Lemin herkullinen kouluruoka sai merkittävän diplomin

DIPLOMI Lemin koulukeskus on Etelä-Karjalan ainoa ja ensimmäinen kouluruokadiplomin saanut koulu. Koulukeskuksessa syödään kaikki mitä lautaselle otetaan.

Kolmasluokkalainen Mimmi Pitkänen sekä viidesluokkalaiset Stiina Hakala ja Milla Kuitto ehtivät jo syödä lautasensa tyhjäksi. Heidän mielestään koulussa on hyvää ruokaa. –Lempiruokani on makaronilaatikko, Milla tuumaa.

Lemin koulukeskuksen keittäjät ja emännät ovat tyytyväisiä, eikä suotta. Heidän vuosia tekemänsä työ kouluruuan suhteen on saanut valtakunnallisen tunnustuksen.

– Hyvälle tuntuu. Nyt meillä on paperilla todiste siitä, että suuntamme on ollut oikea, sanoo Lemin ruokapalveluesimies Mia Korhonen .

Kouluruokadiplomi on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Lemin koulukeskus on toistaiseksi ainut koulu Etelä-Karjalassa, joka on saanut tunnustuksen.

– Meillä suurin vahvuus lienee ammattitaitoinen ja innostunut henkilöstö, joka on aina valmis kokeilemaan uutta, Korhonen miettii.

Ekologisuuteen ja ruokasalin viihtyvyyteen on Lemin koulukeskuksessa kiinnitetty erityistä huomiota. Seinälle on kiinnitetty mittari, joka näyttää biojätteen määrän.

Vihreä väri tarkoittaa, että biojätettä on kertynyt alle kilon verran, punaiselle mennessä sitä on jo yli kaksi kiloa. Kun mittari on vihreällä 10 päivänä kuukaudessa, saavat koululaiset palkinnoksi toiveruokapäivän.

– Yksi tärkeimmistä asioista meillä on se, että lautanen syödään tyhjäksi. Aluksi saa vain maistaa ja tulla sitten hakemaan vaikka kaksi kertaa lisää, jos tuntuukin siltä, kiteyttää Lemin koulukeskuksen emäntä Kirsti Laulaja .

Biojätemittari on osoittautunut erittäin toimivaksi, ja biojätettä kertyy emäntien mukaan tuskin lainkaan. Toinen seinällä oleva mittari näyttää ruokasalin melutason.

Vihreä valo kertoo, että melutaso on pysynyt riittävän alhaisena, punainen sen, että meteliä on jo selvästi liikaa. Melumittarilla pyritään opettamaan oppilaita ottamaan koko pöytäseurue huomioon ja tarjoamaan kaikille miellyttävä ruokailuhetki.

– Melutasomittari on kyllä toiminut aika vaihtelevasti. Vähän parantamisen varaa löytyisi, Laulaja tuumaa.

Mutta mitä Lemin koulukeskuksessa sitten syödään? Emäntien mukaan oppilaiden suosikkeja ovat ihan tavalliset perusruuat, kuten makaronilaatikko ja kanakastike. Myös puurot ovat tykättyjä.

Toiveruokapäivien ykkössuosikiksi on noussut kebab ja riisi.

– Muutaman kerran vuodessa otamme oppilaita mukaan ja kyselemme, mitä he haluavat ruokalistalle. Ruokalista on kiertävä seitsemän viikon lista, Korhonen selvittää.

Korhonen ja Laulaja ihmettelevät sitä, miksi kouluruoka on niin usein otsikoissa kielteisessä sävyssä.

– Meillä on ainakin hyvää ruokaa ja se on tehty hyvistä raaka-aineista. Teemme itse laatikot, kastikkeet ja salaatit, joskus myös leivät. Käytämme mahdollisuuksien mukaan lähituotteita, ja tavoitteenamme on lisätä myös luomutuotteiden määrää, Laulaja perustelee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi