Paikalliset

Elokuva Luotolan toimitusjohtaja: ”Yöunet ovat menneet”

ELOKUVAT Epätietoisuus piinaa Elokuva Luotolan johtajaa.

Merja-Luotola Maarnelan mukaan Nuijamiehen ja Kino-Aulan tulevaisuus on auki.

Nuijamiehen ja Kino-Aulan kiinteistöt omistava Etelä-Karjalan Osuuspankki ei ole vielä paljastanut aikooko se jatkaa tilojen vuokraamista, kun osapuolten välinen vuokrasopimus on katkolla vuoden 2016 lopussa.

Nuijamiehen ja Kino-Aulan elokuvateatteritoimintaa pyörittävän Elokuva Luotola Oy:n toimitusjohtaja Merja Luotola-Maarnela on joutunut kasvotusten tosiasioiden kanssa.

Elokuvateatterit, joissa moni lappeenrantalainen on kokenut unohtumattomia hetkiä, voivat pian joutua väistymään.

– En voi väittää, ettei yöunia olisi mennyt. Toiminnan jatko on kovassa puntarissa, Luotola-Maarnela miettii.

Iso-Kristiinan laajennuksen yhteyteen rakennettavan Finnkinon elokuvateatterin saapuminen alkuvuonna 2016 on tarinan toinen, vähintään yhtä iso nyanssi.

Finnkino ei poikkea kosiomatkallaan ensimmäistä kertaa Lappeenrantaan. Monet muistavat vieläkin Adamsin, joka piti majaa VPK:n yläkerrassa.

– Kilpailu ei ole uutta, mutta tilanne on täysin toinen kuin viimeksi Finnkinon lähtiessä, toteaa Luotola-Maarnela.

Jättiläinen vetäytyi vuonna 1988, kun Maarnela-Luotolan isä Matti Luotola osti teatterit Finnkinolta. Enää Finnkino ei ota taka-askelia.

– Nykyinen Finnkino on vakaammalla omistuspohjalla, iso ja vahva, toteaa Luotola-Maarnela.

Kilpaileva toimija ei ole ainoa uhka yksityisen elokuvateatterin pyörittämiselle. Jo 1960-luvulla moni elokuvateatteri näki loppunsa, kun televisiot alkoivat yleistyä.

Vuosien saatossa kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on vain koventunut. Luotoloidenkin uskoa on koeteltu moneen otteeseen.

– Ei tämä yrittäjänä oleminen aina pelkkää juhlaa ole. Omalla työpanoksella on sitten paikattu, kun on tullut huonoja aikoja. Välillä on jouduttu tinkimään omista palkoistakin, Maarnela-Luotola kertoo.

Luotolan suvulla on ollut elokuvateatteritoimintaa Lappeenrannassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1929 asti. Merja-Luotola Maarnelalle Nuijamies ja Kino-Aula ovat kuin toinen koti.

– Näihin teattereihin liittyy aivan valtavasti tunteita. Kaikki ei ole kuitenkaan aina itsestä kiinni ja joskus on tehtävä kovia päätöksiä, Maarnela-Luotola pohtii.

Hän peräänkuuluttaa, että kilpailutilanteessa kuluttajat ratkaisevat toiminnan kannattavuuden. Täysin poissuljettua ei ole sekään, että vuokrasopimuksen umpeuduttua nykyisissä tiloissa, elokuvien esittämistä jatkettaisiin jossain muualla.

– Sellaisessa tilanteessa pitäisi pienenä yksityisyrittäjänä miettiä, onko ylipäätään rahkeita kuolettaa kustannuksia. Esitystekniikan ja laitteiden päivityksetkin maksavat, joten ihanteellisinta olisi jatkaa entisissä tiloissa ja päivittää saleja pikku hiljaa, Luotola-Maarnela toivoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi